Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Britanski parlament traži odlaganje Bregzita

Tereza Mej najavila je da će sljedeće nedjelje treći put iznijeti pred parlament pomenuti sporazum o Bregzitu i da će u slučaju njegovog usvajanja tražiti odlaganje izlaska iz Unije do 30. juna, ili duži rok ako poslanici ponovo odbace taj dogovor

Britanski parlament je prihvatio predlog Vlade Tereze Mej da se traži odlaganje Bregzita. Ovu inicijativu je podržalo 412 poslanika, dok je 202 bilo protiv.

foto EPA-EFE/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

To omogućava premijerki da obnovi svoje napore da zatraži od parlamenta podršku za sporazum koji je postigla sa Evropskom unijom (EU) o Bregzitu.

Tereza Mej najavila je da će sljedeće nedjelje treći put iznijeti pred parlament pomenuti sporazum o Bregzitu i da će u slučaju njegovog usvajanja tražiti odlaganje izlaska iz Unije do 30. juna, ili duži rok ako poslanici ponovo odbace taj dogovor.

U tom slučaju nije jasno da li će Britanija učestvovati na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju krajem maja.

Portparol Tereze Mej je rekao da će Vlada udvostručiti svoje napore da osigura podršku za sprovođenje sporazuma sa EU o Bregzitu.

Zvaničnici EU su ranije naveli da će za odlaganje Bregzita tražiti konkretne razloge.

Prethodno je britanski parlament tijesnom većinom odbacio amandman koji je predviđao da se poslanicima da vrijeme da glasaju o alternativnim opcijama za Bregzit.

Za amandman, koji je predviđao da poslanici 20. marta dobiju mogućnost da predlažu i glasaju o nizu neobavezujućih rezolucija o Bregzitu, glasalo je 312 poslanika, a protiv 314, prenosi Bi-Bi-Si.

Poslanici su takođe odbacili još dva amandmana – o organizovanju novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, i o mogućnosti da se od EU zatraži odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije, ali ne kasnije od 30. juna.

Parlament je u srijedu odbacio opciju Bregzita bez sporazuma. Ukupno 312 poslanika glasalo je protiv Bregzita bez sporazuma, dok je 308 glasalo za tu opciju.

Britanska vlada je poslije glasanja saopštila da će premijerka Tereza Mej predložiti parlamentu da glasa o predlogu da do 20. marta ponovo bude organizovano glasanje o sporazumu koji su London i Brisel postigli krajem novembra.

Parlament je dva put odbacio sporazum. Prvi put u januaru, a drugi put ove nedjelje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve