Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Crnogorski košarkaši ubjedljivo do plasmana na Mundobasket!

''Crveni'' su izborili plasman na Svjetsko prvenstvo

Košarkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je u Podgorici selekciju Češke 88:70 u posljednjem, 12. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Crnogorski košarkaši trijumfom u duelu sa Češkom izborili su plasman na šampionat svijeta čiji su domaćini Japan, Filipini i Indonezija.

Izabranici selektora Boška Radovića su od starta meča bili bolji rival i praktično već nakon prvog poluvremana izborili plasman na Svjetsko prvenstvo. Slično izdanje i u drugom poluvemenu u kojem je Crna Gora rutinski sačuvala prednost i došla do važne pobjede.

Najefikasniji u našoj selekciji ivanović sa 17 poena, Radović je imao 16 poena, Peri je dodao 14, Slavković je ubacio 11, Ilić 9, Zoran Nikolić 8 poena.

Crna Gora je nadmetanje u kvalifikacionoj grupi K završila sa sedam pobjeda i pet poraza.

Meč prelomljen već na početku

Crna Gora je meč sa Češkom, prelomila, praktično već u prvoj četvrtini. Startna postava – Peri, Popović. Slavković, Ilić i Nikolić je za sedam i po minuta igre donijela 17 poena prednosti (24:7, 26:9). Crna Gora je u efikasnoj prvoj dionici ubacila četiri trojke iz pet pokušaja (Peri dvije, Popović i Slavković po jednu), gosti sus a distance šutirali 7-1, a naša selekcija je imala i bolji šut za dva poena (10/6 – 14/5), više asistencija (10-4) i ukradenih lopti (2-0), te nijesnu izgubljenu (Česi pet), uz tri blokade Ilića,

uz čime je anulirala bolji skok gostiju (7-14). Crna Gora je u ovoj dionici imala i “plus 20” (31:11), nakon dva bacanja koje je 41,6 sekundi prije kraja pogodio Ivanović.

Crna Gora je u drugom kvartalu usporila napadački (14 poena manje nego u prvom), iako je ubacila dvije trojke iz tri pokušaja, ali je pokvarila procente šuta za dva poena (sa 60 na 51,6 odsto). “Crveni” su, međutim, u odbrani odigrali još bolje (primili 11 poena), a uspjela je da smanje prednost Čeha u skoku (21-22). Ivanović se šuterski pridružio Periju (obojica po 10 poena), a plej Crvene zvezde je ubacio prvu trojku u nastavku za 37:14. Najveću prednost u prvom poluvremenu, od 25 razlike (43:18), donio je Radović nakon četiri i po minuta igre, a istu prednost na odmoru je sačuvao Ivanović drugom trojkom, dvije sekunde prije kraja, kada je naša selekcija stigla do dvostruko više poena od gostiju (50:25).

Rutina u nastavku

Crna Gora je dobro otvorila drugo poluvrijeme, košem Radovića i sa dva uzastopna koša Slavkovića je stigla do maksimalnih “plus 27” (56:29), a onda je uslijedio pad koncentracije, što se Česi iskoristili i za dva minuta i 20 sekundi napravili seriju od 11:0 i smanjili na 56:40. Publika je osjetila da je momenat da pojača podršku, a onda je stigao i odgovor na terenu. Ilić i Peri su zakucavanjima prekinuli post i digli publiku na noge, a vrlo brzo je ponovo bilo više nego sigurnih i nedostižnih 25 razlike (67:42)…

U posljednjoj četvrtini je najveća prednost Crne Gore išla do 26 razlike (78:62), a onda se Česi iskoristili opuštanje domaće selekcije da nepuna dva minuta prije kraja smanje na trenutnih 14 razlike (82:68)…

Nikola Ivanović je bio najefikasniji u našoj selekciji sa 17 poena, uz sedam skokova, Nemanja Radović je dodao 16 poena i devet skokova, Kendrik Peri 14, a Andrija Slavković 11.

U selekciji Češke je najefikasniji bio Hanzlik sa 17 poena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve