Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

Atentat na predsjednika: Hakeri objavili lažnu vijest na sajtu češke novinske agencije

CTK je incident opisao kao čin dezinformacije, a novinska agencija je saopštila da neće objavljivati dalje informacije

Nepoznata hakerska grupa preuzela je sajt češke novinske agencije i u utorak objavila lažnu vijest u kojoj se tvrdi da je pokušan atentat na novoizabranog slovačkog predsjednika Petra Pelegrinija.

Češka novinska agencija (CTK) je navela da su hakeri postavili lažnu vijest direktno na sajt, što znači da priča nije distribuirana klijentima servisa. Tekst je povučen, a CTK je objavio da su o svemu obaviještene obavještajne agencije i organi za sajber kriminal.

Naslov lažne vijesti o pokušaju atentata tvrdi da je domaća obavještajna agencija, Bezbjednosno-informativna služba (BIS), „spriječila pokušaj atentata na novoizabranog slovačkog predsjednika Petra Peligrinija“. Čitaoci su primijetili da je u priči pogrešno napisano ime „Pitera Pelegrinija“.

Dodaje se da su fiktivni pokušaj atentata na Pelegrinija planirali ukrajinski državljani. Kao jednog od počinilaca hakerska grupa je navela Vitalija Usatog, otpravnika poslova ambasade Ukrajine u Pragu.

CTK je incident opisao kao čin dezinformacije, a novinska agencija je saopštila da neće objavljivati dalje informacije.

CTK posluje u Češkoj i u Slovačkoj, a agencija postoji od 1918. godine, kada je Čehoslovačka proglasila nezavisnost od Austrougarske. Posle Plišane revolucije 1989. godine agencija je postala nezavisni javni servis.

Slične objave lažnih vijesti na informativnim sajtovima vijesti ranije su pripisivane hakerskoj grupi „Ghostwriter“, za koju se tvrdi da je povezana sa bjeloruskom vladom. Poznato je da grupa cilja novinare i njihovu elektronsku poštu, preko koje krade identitet kako bi dobila pristup sistemima za upravljanje sadržajem.

Grupa uglavnom sprovodi fišing operacije koje kradu akreditive za prijavu putem e-pošte, ugrožavaju veb lokacije i distribuiraju zlonamerni softver.

U jednom pokušaju da podstaknu tenzije u Poljskoj, hakeri su objavili novinsku priču „da je ilegalni migrant iz Iraka ubio sveštenika“.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve