Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Perović: Bilo bi dobro da možemo da provjerimo imovinu svih političara

Kada bi se ugovor ratifikovao tada bismo imali mogućnost da ispitamo sve ove navode o posjedovanju imovine van Crne Gore, dodala je Perović

Shodno medijskim natpisima o imovini izvan Crne Gore člana predsjedništva pokreta “Evrope sad” Milojka Spajića , bilo bi jako lijepo da možemo da provjerimo tu imovinu i imovinu svih drugih političara, ali tu mogućnost nemamo, kazala je, gostujući u jutarnjem programu televizije 7 direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović.

“Potpisan je ugovor između Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore o razmjeni podataka o imovini javnih funkcionera u tim zemljama, međutim taj ugovor nije ratifikovan već dvije godine”, kazala je Perović i dodala da je to političko pitanje.

Kada bi se ugovor ratifikovao tada bismo imali mogućnost da ispitamo sve ove navode o posjedovanju imovine van Crne Gore, dodala je Perović.

Što se tiče vlasništva na nepokretnostima u vanbračnoj zajednici, crnogorski zakon izjednačava vanbračnu i bračnu zajednicu, kazala je Perovićeva i dodala da će ASK i dalje kontrolisati imovinski karton gospodina Spajića jer su, kako napominje, članovi prethodne Vlade, uključujući i gospodina Spajića dužni da još dvije godine prijavljuju imovinu.

“Što se tiče vlasništva gospodina Spajića nad stanom u Beogradu, to su još uvijek samo medisjki natpisi, nemamo zvanična dokumenta”, kazala je Perović.

Na pitanje da li je dvojno državljanstvo rezervni džep za finansiranje političkih subjekata u Crnoj Gori Perovićeva napominje da je jedino važno poštovati zakon i pravo.

“Ako to radimo nikada nećemo doći u ovakvu situaciju” kazala je Perović.

Obzirom da izborne kampanje u Crnoj Gori karakteriše i navodno finansiranje spolja, direktorica ASK-a ističe da je agencija na čijem je čelu prva na liniji od institucija koje se bore sa tim stvarima, napominjuci da je posao agencije da provjeri sva finansijska kretanja političkih subjekata dodajući da se u tu borbu moraju uključiti i druge institucije jer bez njih, kako kaže, ne mogu ništa.

“Zakonodavni okvir finansiranja političkih subjekata bi mogao biti bolji i ASK je dala određene smjernice”, kazala je Perović i dodala da Skupština medjutim još nije krenula sa izradom kompletnog izbornog zakonodavstva.

U poslednje vrijeme, smatra Perovićeva, vrlo su neprikladni naslovi u medijima, vezani za nju i za aktivnosti Agencije.

“Odnosno u jednom mediju, ali svako neka radi svoj posao, jedino je problematično što se nije čula druga strana da li je to tačno ili nije ” kaže Perović i dodaje da sve što su objavili nije bilo tačno.

Na pitanje zašto je ona često na udaru kritika, Perovićeva kaže jer svoj posao rade zakonito.

” Svaku nezakonitost koju uočimo mi je procesuiramo i damo svoje zakonito misljenje, a to očito ne odgovara svima” kazala je ona i dodala da je činjenica da su najveći udari na agenciju dolazili onda kada je tužilaštvo počelo da radi na osnovu niihovih predmeta.

Kaže da se to ispostavilo onda kada je u Skupštini Crne Gore pretpjela jednu neprijatnost i vrijedjanje na koje, kako kaže, čak ni predsjednica Skupštine Danijela Đurović nije našla za shodno, da zbog tog neprimjerenog govora, uputi izvinjenje.

“A sve je posledica pokretanja postupka pred tužilaštvo na ručun onoga što smo mi u agenciji radili”, kazala je ona.

Kada je u pitanju donošenje zakonskih propisa agencija utvrđuje korupcijske rizike na propise, kaže Perovićeva i dodaje da je dosadašnja analiza izmijenjenih propisa u poslednje dvije godine pokazala visok stepen opasnosti od korupcije kroz propise.

“To misljenje pored agencije ima i Evropska i Venecijanska komisija” napominje Perovićeva.

IzvorTV 7

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve