Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Porastao vodostaj Lima: Kritično i u Beranama, ugroženo naselje Riversajd

Izbjegličko naselje ''Riversajd'' je prije decenije i po izgrađeno na obali Lima uz donaciju međunarodne zajednice, ali neko, prilikom gradnje i projektovanja, slučajno ili ne, nije predvidio blizinu i opasnost od rijeke, i nije izdigao tampon prije izgradnje kuća dva metra visočije

Nivo rijeke Lim na području Berana od sinoć je ponovo, treći put ove sezone, dostigao kritični nivo i ugrožava izbjegličko naselje “Riversajd”.

Predstavnik tog naselja i predsjednik Udruženja za podršku Roma i Egipćana, Sultan Beća, kazao je Portalu RTCG da je za sada jedna kuća potopljena sa donje strane naselja, i da voda prijeti prvom redu kuća.

“Ako vodostaj nastavi da raste, moraćemo ponovo da se iseljavamo, ali, slušajući vremensku prognozu, očekujemo da zahladni i kiša prestane”, kazao je Beća.

On je podsjetio da je ovo treći put od jesenas da je ovo naselje ugroženo od rijeke Lima, i založio se za neko trajnije rješenje.

“Ovako stvarno nije dobro. Svaki put kada pada kiša, mi gledamo u rijeku i u nebo”, rekao je Beća.

Izbjegličko naselje “Riversajd” je prije decenije i po izgrađeno na obali Lima uz donaciju međunarodne zajednice, ali neko, prilikom gradnje i projektovanja, slučajno ili ne, nije predvidio blizinu i opasnost od rijeke, i nije izdigao tampon prije izgradnje kuća dva metra visočije.

Zbog toga se od tada ko zna koliko puta stanovnici naselja iseljavaju, svaki put kada Lim nabuja.

U naselju “Riversajd” ima trideset kuća sa preko 400 stanovnika, među kojima ima dosta djece i bolesnih.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve