Britanska vlada saopštila je da u narednom periodu neće objavljivati dnevne podatke o broju umrlih od koronavirusa, jer je neophodno da se preispita metodologija na osnovu koje se dolazi do tih podataka.

Foto: Reuters/Simon Dawson

Odluka je donijeta nakon što su stručnjaci upozorili da način na koji Javno zdravstvo Engleske, vladina agencija koja upravlja epidemijama zaraznih bolesti, utvrđuje broj umrlih nije dobar i da je moguće da su podaci o preminulima preuveličani, prenosi Politiko.

Osnovna zamjerka je što se u broj umrlih uračunavaju svi koji su bili pozitivni na koronavirus, a ne uzima se u obzir koliko vremena je prošlo od pozitivnog testa do smrti.

Tako se dešava da se među umrle od koronavirusa ubroje i oni koji su bili pozitivni prije nekoliko mjeseci i izliječili su se, a kasnije su preminuli od posljedica druge bolesti.

Problematično je i što se ta metodologija koristi samo u Engleskoj, dok se u drugim djelovima Velike Britanije radi po drugoj metodologiji, koja predviđa da se među umrle od koronavirusa uračunavaju samo oni koji su preminuli najduže 28 dana od pozitivog testa.

Prema jučerašnjim podacima, u Britaniji su od koronavirusa umrle 45.233 osobe, a Ujedinjeno kraljevstvo je sa 666 preminulih na milion stanovnika drugo na svijetu, poslije Belgije, gdje je umrlo 845 osoba na milion stanovnika.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve