Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Veliki protesti Kineza urodili plodom, država ublažava mjere izolacije

Promjena pravila dolazi samo sedmicu nakon što su širom zemlje izbili veliki građanski protesti protiv kontrole pandemije. Centralizovani karantin bio je duboko nepopularan jer je razdvajao porodice, prenosi klix

Kina je najavila da će osobe s asimptomatskim kovidom ili blagim simptomima virusa korona moći u karantin kod kuće, a ne u karantinske kampove, čime će značajno ublažiti svoju politiku nultog kovida.

Takve slučajeve sada će moći izolovati kod kuće i sami prijaviti rezultate testova.

Promjena pravila dolazi samo sedmicu nakon što su širom zemlje izbili veliki građanski protesti protiv kontrole pandemije. Centralizovani karantin bio je duboko nepopularan jer je razdvajao porodice, prenosi klix.

Videosnimci cijele iz Kine su pokazivali kako državne službe “izvlače” ljude iz njihovih domova i vode ih u karantinske kampove.

No, posljednja najava smanjenja restrikcija je znak da se Kina udaljava od svoje politike nultog covida i želi da “živi s virusom”, kao što je slučaj u ostatku svijeta. Ova odluka dolazi u trenutku kada Kina doživljava najveći talas zaraze do sada.

Do mogućih promjena dolazi nakon najvećih protesta građana u posljednjih nekoliko decenija nakon što su građani digli glas protiv restrikcija.

Protesti su na nekim mjestima takođe eskalirali u direktnu kritiku predsjednika Si Đinpinga i Komunističke partije Kine što je veoma rijedak prikaz prkosa s obzirom na netrpeljivost zemlje prema političkom neslaganju.

Od masovnih protesta od 24. do 26. novembra, kineske vlasti su već počele da ublažavaju kovid-mjere u nekim gradovima.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve