Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Vatikan povećava vojsku: Traže se Švajcarci, katolici dobrog zdravlja

Kako bi pomogla u zapošljavanju, švajcarska garda otvorila je novu kancelariju za medije i kontakt u Švajcarskoj, navodi se u saopštenju koje je objavila Garda

Najmanja vojska na svijetu, u najmanjoj državi na svijetu, povećaće se i traži nekolicinu dobrih ljudi.

Elitna i živopisno odjevena švajcarska garda ima glavnu misiju da zaštiti papu i Vatikan koji se prostire na 108 hektara, a trenutno obuhvata 110 pripadnika.

Uoči Svete godine 2025, kada se očekuje da će milioni hodočasnika posjetiti Vatikan, garda će se povećati za 25 pripadnika na ukupno 135, povećanje od gotovo 23 odsto.

Kako bi pomogla u zapošljavanju, švajcarska garda otvorila je novu kancelariju za medije i kontakt u Švajcarskoj, navodi se u saopštenju koje je objavila Garda.

Javiti se mogu neoženjeni Švajcarci, između 19 i 31 godine, katolici dobrog zdravlja, s „besprekornom reputacijom i visoki najmanje 1,74 metra, koji su završili osnovnu obuku u švajcarskoj vojsci”, navodi se.

Mogu se vjenčati nakon što su odslužili pet godina.

Jedinica, čija je glavna misija zaštita pape, bila je isključivo muška od osnivanja 1506. No, i to bi moglo da se promijeni.

Njihova nova kasarna u Vatikanu, koja počinje da se gradi 2026, biće namijenjena za smještaj pripadnica ako im papa Franja ili njegovi nasljednici dopuste da im se pridruže, rekli su zvaničnici.

Papa (85) imenovao je žene na brojne visoke položaje i vodeća mjesta u vatikanskoj administraciji. U martu je predstavio novi propis koji će svakom krštenom katoliku laiku, uključujući žene, omogućiti da bude na čelu većine vatikanskih odjeljenja.

Švajcarska fondacija već je prikupila više od 37 miliona švajcarskih franaka od procijenjenih 45 miliona švajcarskih franaka koliko je potrebno za zamjenu sadašnje 150 godina stare kasarna.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve