Svaki dan tokom 2017. godine 137 žena smrtno je stradalo od ruku nekog člana njihove porodice, pokazao je najnoviji izvještaj agencije UN za žene i jednakost polova.

Ilustracija/Pexels

U izvještaju je potvrđena ključna važnost koju porodica ima u kulturama i privredama širom svijeta, ali je ukazano i da se u svim dijelovima svijeta preduzimaju orkestrirani napori da se ženama, u ime očuvanja “porodičnih vrijednosti”, uskrate samostalnost i pravo odlučivanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Danas sam ovdje da bi rekla da je to neprihvatljivo i da tako ne smije da bude. Žene širom svijeta i njihovi saveznici neće dozvoliti da se poništi sve ono što smo postigle”, rekla je 25. juna na konferenciji za novinare izvršna direktorica agencije UN Žene, Fumzile Mlambo-Ngkuka.

Uprkos odličnom napretku u pravnoj eliminaciji diskriminacije nad ženama, “nije slučajnost” što je najsporiji napredak zabilježen u oblasti porodičnih prava, koja uređuju pravo žene da izabere za koga će se i kada udati, i njeno pravo na razvod i nasljeđivanje novca i imovine, rekla je Mlambo-Ngkuka.

Izvještaj “Progres žena u svijetu 2019-2020: Porodice u promjenljivom svijetu”, koji je predstavljen u sjedištu UN u Njujorku, na 287 strana nudi podatke o različitim oblicima porodice, na osnovu statističkih podataka UN o demografiji 86 zemalja širom svijeta.

Prema tim podacima, 38 posto domaćinstava u svijetu čine supružnici sa djecom, 27 posto čine proširene porodice, koje uključuju i druge srodnike, a osam posto domaćinstava čini jedan samohrani roditelj sa djecom, najčešće majka koja je često primorana da žonglira između plaćenog posla, odgajanja djece i neplaćenih kućnih poslova.

Domaćinstava sa parovima bez djece u svijetu ima 13 odsto, dok domaćinstava sa samo jednom osobom ima 12,5 odsto.

U izvještaju se navodi da su porodice sa istopolnim partnerima sve vidljivije u svim regionima svijeta i da od maja 2019. istopolni parovi u 42 države imaju pravo da se vjenčavaju ili stupaju u neki oblik građanskog braka. Istovremeno, u 68 zemalja dobrovoljni seksualni odnosi istopolnih partnera su krivično djelo, a u 11 od tih zemalja mogu biti kažnjeni i smrću.

Šahra Razavi, šefica Sektora za istraživanje i statistiku u UN Žene, ukazala je i na druge velike promjene koje se dotiču žena.

Tako je, prema njenim riječima, uzrast u kojem žene stupaju u brak globalno porastao sa prosječnih 21,9 godina u 1990. na 23,3 godine u 2010. godini, što je ženama omogućilo da završe školovanje, nađu svoje mjesto na tržištu rada i da se samostalno izdržavaju.

U nekim slučajevima, žene odlučuju i da odlože brak, ili da vode zajednički život, rekla je Razavi.

U izvještaju UN se naglašava koliko je važno da žene imaju sopstveni dohodak i državama preporučuje veće ulaganje u službe za brigu o djeci i u socijalnu zaštitu i plaćeno roditeljsko odsustvo, kako bi se ohrabrile žene na tržištu rada.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve