Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

U Egiptu niče novi glavni grad od 50 milijardi dolara

Privremeni naziv glasi Novi administrativni glavni grad, a riječ je o samo jednom od nekoliko megaprojekata vlade predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija

Novi glavni grad Egipta, koji još nije dobio svoje ime, počeo se graditi prije osam godina, a vrijednost radova koji su započeli 2015. godine procjenjuje se na 50 milijardi dolara.

Ovih dana objavljene su nove snimke velikog gradilišta istočno od Kaira.

Privremeni naziv glasi Novi administrativni glavni grad, a riječ je o samo jednom od nekoliko megaprojekata vlade predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija.

Nova prijestonica smještena 60 kilometara jugoistočno od Kaira, gradi se za šest miliona stanovnika, a osmišljena je kako bi se smanjile saobraćajne gužve i riješili drugi infrastrukturni problemi pretrpanog Kaira, prenio je Jutarnji list.

Projektom upravlja egipatsko ministarstvo odbrane, a plan je konsolidacija i preseljenje sjedišta vlade u kontrolisanije okruženje.

Predviđeno je postavljanje 6.000 kamera. Gradi se i novi parlament, ministarstava i druge vladine zgrade kao i ambasade.

A general view shows light around the site of the Iconic Tower skyscraper in the New Administrative Capital, east of Cairo
Foto: Egypt August 2, 2023. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/File Photo

U novoj prijestonici već se nalazi najviša zgrada u Africi (Iconic Tower visok gotovo 400 metara), ogromna predsjednička palata, deseci zgrada ministarstva, škola, bolnica, džamija…

Završetak radova tek se nazire, a egipatska vlada duboko je zapala u dugove. Neki ljudi su ipak počeli da se useljavaju, iako mnogi stanovnici Kaira poručuju da zapravo ne mogu priuštiti život u novom gradu.

Očekuje se da će nova administrativna prijestolnica biti povezana s Kairom linijom podzemne željeznice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve