Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
Rubrika:

Tamna strana jake rublje

Jaka rublja mogla bi da bude propast za Rusiju - ''šampiona u izvozu energije''. Jer time poskupljuje i izvoz. Osim toga, rublja je de fakto nekonvertabilna...

Uprkos sankcijama, rublja je jača nego što je bila godinama. Ali, kurs ruske valute daje lažnu sliku o ekonomiji Rusije – i još uvijek bi mogao da postane zla kob za zemlju.

Jedna za drugom, iz Rusije stižu  uspješne priče: ključna kamatna stopa se vratila na predratni nivo, inflacija je obuzdana, a rublja jača nego što je bila u posljednjih 5 godina. Britanski „Ekonomist” računa da bi Rusija mogla da ostvari trgovinski suficit od 250 milijardi dolara.

Sve ovo moglo bi da ostavi utisak da sankcije ne funkcionišu kako je planirano. Međutim, ekonomski stručnjaci upozoravaju na ishitrene zaključke. Centralna banka je na krajnje profesionalan način odradila težak period nakon početka rata, analizira Natalija Subarevič, profesorka ekonomske geografije na Moskovskom državnom univerzitetu. Ali najveći izazovi za Rusiju tek predstoje.

Uvoz je jako opao

Vlasti uvijek traže one pokazatelje koji im idu u prilog, kaže profesorka ekonomije:

„Da, zaista smo imali nultu inflaciju tri nedjelje. To je tačno. Ali je takođe tačno da je to zbog pada potražnje. Zbog toga bi bilo ekonomski uravnoteženo reći: Da, nemamo inflaciju, već deflaciju, jer smo jednostavno prestali da kupujemo.”

Malo ko je predvidio tako ogroman rast cijena energenata, rekla je Subarevič. „To je dovelo do ogromnog priliva deviza u zemlju, dok je uvoz opao, naglo opao. Zato se očekuje trgovinski suficit od 250 milijardi dolara. Dok su poskupjeli gas i nafta, koje izvozi,  Rusija zbog sankcija teško da može nešto da uvozi. Dakle, zarađuje više nego što može da potroši. Suficit bi stoga ove godine mogao biti duplo veći nego prošle godine.

Nedostaju industrijski dijelovi

U stvari, upravo bi uvoz bio preko potreban. Komponente i rezervni dijelovi posebno nedostaju u mašinstvu, transportu i energetskoj industriji. Proizvodnja i privreda stagniraju, smatra Subarevič.

Tek nedavno je Gasprom opravdao smanjenje obima isporuke gasa Njemačkoj nedostatkom dijelova. Prema optužbi ruske gasne kompanije, Simens nije vratio u Rusiju remontovanu kompresorsku stanicu kako je planirano. Simens je istakao da ona ne može biti isporučena zbog sankcija.

Jaka valuta čini izvoz skupljim

Pored toga, mnogi Rusi su zapravo nezaposleni – čak i ako na papiru i dalje primaju dio svoje plate ili dobijaju zemlju da uzgajaju povrće. Ništa od ovoga se ne pojavljuje u statistikama, kritikuje Subarevič. Na kraju, jaka rublja mogla bi da bude propast za Rusiju – „šampiona u izvozu energije”. Jer time poskupljuje i izvoz. Osim toga, rublja je de fakto nekonvertabilna, objašnjava profesorka ekonomije.

Rublja se vještački drži visoko

Sergej Suverov je takođe na onlajn portalu „Meduza” upozorio da kurs rublje nije u skladu sa tržišnom praksom. Vrijednost rublje je sada potpuno odvojena od ekonomske situacije, rekao je Suverov. Prema ruskoj Centralnoj banci, bruto domaći proizvod bi ove godine mogao da padne za deset odsto, a vrijednost rublje bi zapravo trebalo da bude u korelaciji sa ovim.

Rublja je stoga vještački ojačana. Ekonomista Suverov naglašava da ne može da kaže koliko zaista vrijedi rublja. Jedino mu je jasno da bi bez tako jake rublje inflacija vjerovatno bila dvostruko veća – oko 30 do 40 odsto.

 

 

IzvorDW

Najnovije

Blinken: Uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini Putin nije ostvario svoj cilj

Američki državni sekretar Enroni Blinken izjavio je da je, uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini, ruska invazija doživjela neuspjeh i da će se tako...

Abazović danas odgovara na pitanja poslanika

Predsjednik Vlade Dritan Abazović danas će u okviru Premijerskog sata odgovarati na pitanja poslanika. Premijer će odgovarati na pitanja o Temeljnom ugovoru, Otvorenom Balkanu,...

PEN centar: Abazović nastavlja s politikom opasne destabilizacije i produbljivanja podjela

Crnogorski PEN centar s velikom zabrinutošću prati najavljene poteze Vlade Crne Gore koji – ukoliko se zaista implementiraju – prijete da destabilizuju društvo i...

Pogled na urbanizam ”Bloka 5” u Titogradu (IV)

Piše: Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ, univ. dipl. inž. arh. - iz Građanah (Riječka nahija) Vjerovali ili ne: na ovom istom zahvatu u prostoru (površini), i...

Скидање духовних окова – пут до црногорске слободе

За актуелно.ме Пише: Никола Полексић, јереј Црногорске православне цркве Kao презвитер свете Црногорске Православне Цркве, и слуга Христоса, желим да се обратим својим вољеним Црногорцима, са...

Najčitanije

Povezano

Rusija razmatra uvođenje cijene izvoza u rubljama za još proizvoda

Najviši ruski zakonodavac upozorio je Evropsku uniju da će, ako želi ruski prirodni gas, morati platiti u rubljama, te istakao da bi izvoz nafte,...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Super Hik
21.06.2022-08:18 08:18

Kakve su cene u UK, ima li inflacije ?

Evidence
21.06.2022-11:44 11:44

@Super Hik – A ćuti jadniče. Da tebi sravne do temelja kuću i sve što imaš, (i nedaj Bože ubiju članove familije, jer niko nije zaslužio da bude ubijen), bili onda baljuzgao?