Petak, 24 Maja, 2024
Rubrika:

Djelimični oporavak ruske rublje nakon drastičnog pada

Rublja je ojačala za oko 1,2 odsto u odnosu na dolar na 67,75

Ruska rublja je ojačala u četvrtak, 12. januara, podstaknuta najavom ministarstva finansija u srijedu da će dnevno prodavati oko 3,2 milijarde rubalja (47,13 miliona dolara) u juanima od 13. januara do 6. februara.

Rublja je ojačala za oko 1,2 odsto u odnosu na dolar na 67,75.

Aleksej Antonov, šef odjeljenja za investiciono savjetovanje u Alor Brokeru, rekao je da će rublja vjerovatno nastaviti da jača usred intervencije ministarstva finansija, približavanja perioda obračuna poreza i tradicionalno niže uvozne aktivnosti na početku godine.

Sirova nafta tipa Brent, globalno mjerilo za glavni ruski izvoz, prodavala se 82,88 dolara za barel, prije nego što je pala na 82,66 dolara.

Nakon snažnog rast veći dio prošle godine, ruska rublja je pala za 17 odsto u decembru zbog odluke zapadnih zemalja da uvedu gornju granicu na cijenu ruske nafte i embarga Evropske unije što je naškodilo njenom izvozu.

BDP Rusije smanjio se četiri odsto u trećem tromjesečju 2022.

Rublja je od tada nadoknadila neke gubitke u odnosu na dolar, uz pomoć velikih izvoznika koji su mijenjali zaradu u stranoj valuti ostvarenu tokom prvih dana januara za plaćanje poreza.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve