Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Stoltenberg čestitao Bajdenu: Snažan NATO dobar je za SAD i Evropu

Predsjedavanje Donalda Trampa obilježilo je turbulencije u NATO-u

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg čestitao je novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Država Džou Bajdenu i potpredsjednici Kamali Haris pobjedu na izborima.

Stoltenberg čestitao Bajdenu: Snažan NATO dobar je za SAD i Evropu

“Toplo pozdravljam izbor Bajdena za sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država. Gospodina Bajdena znam kao osobu koja snažno podržava NATO i transatlantske odnose”, kazao je u svojoj čestitci Stoltenberg.

Dodao je da je američko vođstvo jednako važno u kao i uvijek nepredvidljivom svijetu ističući da se raduje bliskoj saradnji s predsjednikom Bajdenom i potpredsjednicom Haris te novom administracijom na daljnjem jačanju veza između Sjeverne Amerike i Evrope.

“Snažan NATO dobar je za Sjevernu Ameriku i dobar za Evropu. Zajedno, NATO saveznici predstavljaju gotovo milijardu ljudi, polovinu svjetske ekonomske moći i polovinu svjetske vojne moći. Ova kolektivna snaga potrebna nam je za suočavanje s mnogim izazovima s kojima se suočavamo, uključujući asertivniju Rusiju, međunarodni terorizam, cyber i raketne prijetnje te promjenu globalne ravnoteže snaga s jačanjem Kine”, rekao je Stoltenberg, precizirajući da sigurni i uspješni mogu biti samo ako se zajedno suoče s tim izazovima.

Predsjedavanje Donalda Trampa obilježilo je turbulencije u NATO-u, uz kontinuirane pritiske na saveznike i optuživanje za njihovo “nedovoljno učešće” uz opaske da se “Amerika previše daje u pomaganju drugima”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve