Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Šovinu 22 i po godine zatvora zbog ubistva Džordža Flojda

Ubistvo koje se dogodilo u maju 2020. godine pokrenulo je talas protesta zbog rasizma

Bivši policajac Derek Šovin (Derek Chauvin) osuđen je na 22 i po godine zatvora zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) u Minesoti u Sjedinjenim Američkim Državama. Ubistvo koje se dogodilo u maju 2020. godine pokrenulo je talas protesta zbog rasizma.

Bivši policajac iz Mineapolisa je ranije proglašen krivim po svim tačkama optužnice. Tu odluku je 20. aprila donijelo 12 članova porote nakon razmatranja iskaza 45 svjedoka, uključujući svjedočenja očevidaca, policajaca i ekspeata, uz višesatne video dokaze.

Šovin se branio sa slobode, a nakon što je u aprilu proglašen krivim, ukinuta mu je kaucija i određen pritvor.

Smrt Džordža Flojda 25. maja 2020. godine izazvala je talas protesta zbog rasizma u Sjedinjenim Državama, ali i na međunarodnom nivou, a suđenje Dereku Šovinu okarakterisano je kao lakmus test za odgovornost policije u ovakvim slučajevima.

Kako je teklo izricanje presude

Prije izricanja kazne, sudija je obrazložio zašto je Šovinu presuđena zatvorska kazna u trajanju od 270 mjeseci ili nešto više od 22 godine.

“Moji komentari će u stvari biti vrlo kratki, a obrazloženje se može naći u pisanoj formi”, rekao je sudija Piter Kejhil i pokazao obrazloženje presude na 22 stranice.

On je rekao da je kazna zasnovna na pravnoj analizi, a ne na “osjećanjima ili simpatijama”.

“Međutim, prepoznajem bol u ovoj sudnici i van sudnice”, rekao je sudija, dodajući da se bol osjeća u cijeloj zemlji.

Sudija je prije izricanja presude u završnoj riječi rekao da je Šovin “zloupotrijebio položaj poverenja i autoriteta” i da je sa Flojdom postupao sa “posebnom okrutnošću”.

Prije izricanja presude, sudu su se obratili članovi porodice Džordža Flojda. Flojdov brat zatražio je maksimalnu kaznu za Šovina. On se obratio i bivšem policajcu, tražeći od njega da objasni razlog ubistva koje se dogodilo tokom hapšenja.

“Zašto? O čemu si razmišljao? Šta ti je prolazilo kroz glavu dok si držao koljeno na vratu mog brata?” rekao je Flojdov brat.

Šovin je na izricanju presude kratko rekao da želi da izrazi saučešće porodici Flojd.

“Zbog pravnih mogućnosti koja su mi na raspolaganju, trenutno ne mogu da dam potpunu formalnu izjavu”, rekao je Šovin u svom prvom obraćanju pred sudom.

“Ipak, vrlo kratko želim da izrazim saučešće porodici Flojd”, dodao je.

Šovinovi advokati zatražili su pomilovanje, dok su tužioci tražili kaznu od 30 godina zatvora.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve