Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Porodica Džordža Flojda s Bajdenom u Bijeloj kući, pozvali na reformu policije

''Bitka za dušu Amerike je bila konstantno povlačenje naprijed i nazad, između američkog ideala da smo svi stvoreni jednaki i surove realnosti rasizma koja nas odavno razdire'', naveo je Bajden

Rođaci Džordža Flojda sastali su se sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom u Bijeloj kući i pozvali na usvajanje zakona o policijskoj reformi koji bi nosio njegovo ime, na prvu godišnjicu Flojdovog ubistva.

Flojd, koji je preminuo u lisicama, dok mu je policajac koljenom pritiskao vrat, postao je lice burnog nacionalnog suočavanja sa istorijom rasne nepravde i policijske brutalnosti, prenio je Glas Amerike pisanje Rojtersa.

Njegove reči na samrti – „ne mogu da dišem“ – postale su slogan na masovnim uličnim demonstracijama koje su potresle SAD i svijet prošlog ljeta, u sred epidemije koronavirusa.

„Ako možete da donesete federalne dokaze da zaštitite jednu pticu, a to je bjeloglavi orao, kao simbol nacije, možete da usvojite federalne zakone da zaštitite ljude crne i smeđe boje kože“, rekao je Flojdov brat Filonis ispred Bijele kuće, nakon što se, zajedno sa još pet članova porodice Flojd, sastao sa Bajdenom i potpredsjednicom Kamalom Haris.

Bajden je u saopštenju koje je Bijela kuća objavila poslije susreta istakao da mora da se reaguje i da se SAD nalaze na prekretnici.

„Bitka za dušu Amerike je bila konstantno povlačenje naprijed i nazad, između američkog ideala da smo svi stvoreni jednaki i surove realnosti rasizma koja nas odavno razdire“, naveo je Bajden.

Flojdovi članovi porodice, među kojima je bila njegova ćerka Điana i još dvojica braće, prethodno su se na Kapitol hilu sastali sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi i drugim zakonodavcima koji su obećali usvajanje zakona koji je trenutno zakočen u Kongresu.

„Ovo mora da se uradi“, kazao je Filonis Flojd, brat Džordža Flojda, reporterima na Kapitol hilu dok je stajao pored Pelosi i drugih članova Kongresa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve