Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Šest dana živjela je BEZ PLUĆA

Kanađanka Melisa Benoa šest dana je preživjela bez pluća, zahvaljujući pionirskoj operaciji i naprednoj tehnologiji koja joj je ubrizgavala kiseonik i vršila cirkulaciju krvi.

Ljekari Opšte bolnie iz Toronta napravili su spasonosnu odluku u samo nekoliko sati nakon što je Melisa, koja je bolovala od cistične fibroze, oboljela od ozbiljne plućne infekcije izazvane bakterijama imunim na antibiotike. U aprilu 2016. odlučili su da joj odstrane oba plućna krila.

– Umirala je, i da nijesmo nešto učinili, tog dana bi sigurno umrla – rekao je na konferenciji održanoj u srijedu dr Nijal Ferguson, načelnik odjeljenja intenzivne nege Univerzitetske zdravstvene mreže.

U tom trenutku nije bilo donora, i nije bilo presedana za takvu proceduru, ali se ljekarski tim ipak odlučio na visokorizičan potez, i nadu položio u brzom pronalasku donora. Ali nijesu očekivali da će čekati šest dana.

– Po prvi put smo imali pacijenta na intenzivnoj njezi bez pluća. U stvari, ona je tehnički šest dana bila na vještačkim plućima, srcu i bubrezima. Nijesmo znali da li ćemo dobiti pluća za nju za dan ili za mjesec-rekao je dr Đaf Kešavje, direktor Programa za transplataciju pluća u Torontu.

“Novalang” i “ECMO” su dvije mašine koje su Melisu održavale u životu nakon što su joj uklonjena pluća. “Novalang” je ubruzgavao kiseonik u njenu krv i uklanjao ugljen dioksid, dok je “ECMO” cirkulisala krv kroz cio organizam.

Kako je ovo prvi put da je izvedena ovakva procedura, medicinski tim je znao da su na neistraženoj teritoriji. Njihova otkrića su objavljena u Dnevniku toraksalne i kardiovaskularne hirurgije u izdanju od 25. januara, a doktori će pratiti Melisino stanje u narednim mjesecima i godinama.

Nakon skoro šest mjeseci provedenih u bolničkom krevetu, kao dio postoperativnog oporavka Melisa je morala da ponovo nauči kako da podigne glavu, uspravi torzo i da stoji. Ona će uskoro biti podvrgnuta novoj operaciji jer su joj u procesu oštećeni i bubrezi, ali je za tu operaciju donor već spreman. Njena majka pristala je da Melisi podari svoj bubreg, čim se bude dovoljno oporavila.

– Vratila sam se iz mrtvih. Zahvalna sam i srećna što sam kod kuće – rekla je Melisa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve