Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Šef ruskog Gazproma: Moguće je da će se cijeli gradovi i zemlje smrznuti

Miller je, govoreći na konferenciji u Moskvi, upozorio Evropu na posljedice odustajanja od ruskog gasa, rekavši da ''nema garancija da će Evropa preživjeti zimu na osnovu trenutnog kapaciteta skladišta gasa''

Šef ruskog Gazproma, Alexey Miller, saopštio je da će gasa u njemačkom podzemnom skladištu biti dovoljno za još između dva i dva i po mjeseca.

Miller je, govoreći na konferenciji u Moskvi, upozorio Evropu na posljedice odustajanja od ruskog gasa, rekavši da “nema garancija da će Evropa preživjeti zimu na osnovu trenutnog kapaciteta skladišta gasa”.

“Zima može biti relativno topla, ali jednu sedmicu ili čak pet dana biće nenormalno hladno i moguće je da će se cijeli gradovi i zemlje, ne daj Bože, smrznuti”, poručio je Miller, prenosi Blic.

Kako je naveo, tokom dana najveće zimske potražnje, Evropi bi moglo nedostajati oko 800 miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno, ili jedna trećina njene ukupne potrošnje.

Miller je takođe zatražio garancije za dalji rad gasovoda Sjeverni tok.

“Evropska unija (EU) i Njemačka moraju dati jasan politički odgovor da su zainteresovani i da žele da se te veze obnove kao i da pruže garancije”, dodao je Miller.

On je rekao da je i druga cijev Sjevernog toka 2 oštećena u nedavnom incidentu kada su oštećeni ruski gasovodi, ali da definitivno nema curenja gasa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anon
13.10.2022-10:44 10:44

Moguće je svašta ali je sigurno da će Ukrajina biti oslobođena.

Pe Pera
13.10.2022-11:38 11:38
Reply to  Anon

Od nacista sigurno! ccccc