Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da će “snagom i proporcijom” odgovoriti na bilo kakav pokušaj katalonskih separatista da ponovo dobiju nezavisnost.

Foto: Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images

“Ako ponovo vidimo da su ustavni zakon ili statut autonomije u Kataloniji prekršeni, pravna država će djelovati sa snagom i proporcijom protiv bilo kakvog izazova”, rekao je Sančez u intervjuu za španski magazin Hoj, a dvije nedjelje uoči nacionalnih izbora, prenosi Rojters.

Sančez je rekao da bi u tom slučaju mogao da uvede direktnu vladavinu Madrida u Kataloniji, čime bi samo ponovio odluku bivšeg premijera Marijana Rahoja koji je takvu mjeru uveo 2017. godine.

“To je član Ustava. Mi smo vlada koja će primijeniti ustav i obezbjediti da se on poštuje u cijeloj zemlji”, rekao je Sančez.

Katalonija je pokušala da se odvoji od Španije 2017. godine, kada je održan referendun o nezavisnosti u toj španskoj pokrajini, koji je Madrid odbacio.

U februaru ove godine Sančez je raspisao prijevremene izbore, a nakon što su poslanici Katalonije odbili da glasaju za budžet koji je on predložio.

Iako se predviđa da će na izborima pobjediti Sančezova Socijalistička partija, istraživanje je pokazalo da bi koalicija sastavljena od desničarskih stranaka mogla da dobije većinu mjesta u parlamentu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve