Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Sančez: Španija spremna da prizna palestinsku državu

''Međunarodna zajednica ne može pomoći palestinskoj državi ako ne prizna njeno postojanje'', rekao je Sančez tokom parlamentarne debate

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da je Španija “spremna da prizna palestinsku državu”.

Njegova vlada je saopštila da će se zvanično priznanje dogoditi prije jula, a Sančez se sprema da krene na evropsku turneju kako bi pokušao uvjeriti svoje kolege da učine isto.

“Međunarodna zajednica ne može pomoći palestinskoj državi ako ne prizna njeno postojanje”, rekao je Sančez tokom parlamentarne debate.

Socijalistički premijer je dodao da je priznanje Palestine “ono što je pravedno, ono što traži društvena većina” i da je “u geopolitičkom interesu Evrope”.

I dok će prijedlog manjinske vlade da prizna Palestinu vjerovatno dobiti podršku većine u parlamentu, glavna opoziciona stranka u zemlji vjerovatno neće podržati prijedlog.

Iako je lider Narodne stranke Alberto Nunjez Feiho rekao da podržava rješenje o dvije države, on se ne slaže sa Sančezovim pristupom.

Ponavljajući stavove drugih evropskih konzervativnih lidera, Feiho je rekao da bi priznanje trebalo da bude “rezultat procesa pregovora” i da bi takođe trebalo da dođe jednoglasno sa “kritičnom masom uticajnijih zemalja”.

U ovom trenutku, Španija se pridružila Irskoj, Malti i Sloveniji izražavajući spremnost da priznaju Palestinu.

Sančez će u petak započeti rundu kontakata s čelnicima Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije kako bi razgovarali o planu i pokušali uvjeriti više zemalja da mu se pridruže.

Prošle sedmice je takođe otputovao na Bliski istok, gdje se sastao s čelnicima Jordana, Saudijske Arabije i Katara kako bi razgovarali o načinima za postizanje održivog mira u Palestini i Izraelu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve