Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Samit EU o budžetu završio debaklom

Lideri 27 zemalja Evropske unije EU nisu uspjeli da pronađu kompromisno rješenje o višegodišnjem budžetu Unije poslije dva dana samita u Briselu, saopštili su večeras evropski izvori

Lideri 27 zemalja Evropske unije EU nisu uspjeli da pronađu kompromisno rješenje o višegodišnjem budžetu Unije poslije dva dana samita u Briselu, saopštili su večeras evropski izvori.

Ilustracija

“Nema dogovora, niti datuma za novi samit”, naveli su isti izvori.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su razlike u stavovima suviše velike da bi se postigao dogovor.

“Moraćemo ponovo da razmotrimo to pitanje”, rekla je kancelarka i dodala da nije utvrđen novi datum sastanka i da će o tome odlučiti predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Zemlje koje najviše daju u budžet EU blokirale su danas napredak na specijalnom samitu EU o budžetu i ističu da neće da daju više novca za naredni dugoročni paket potrošnje vrijedan oko 1.000 milijardi eura.

Takozvana štedljiva četvorka – Austrija, Danska, Holandija i Švedska, smatra da budžet EU za 2021-2027, iz koga će se finansirati i ambiciozni ciljevi u borbi protiv klimatskih promjena i politike digitalne ekonomije, treba da bude na nivou jedan odsto bruto nacionalnog dohotka 27 članica bloka.

Mišel, koji je prethodne noći razgovarao sa liderima i pokušavao da dođe do kompromisa, predstavio je nacrt budžeta od 1,074 odsto BND.

Evropski parlament želi ambiciozniji budžet, od 1,3 odsto BND, a Evropska komisija od 1,11 odsto BND.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve