Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
Rubrika:

Samit EU: Još jedno odlaganje, nova imena u igri

Potencijalni kandidat za predsjednika EK Ursula fon der Lejen

Vođe Evropske unije su ponovo odložile jutros zakazani nastavak zasijedanja o izboru novih čelnika EU.

Iz izjava premijera članica EU proizilazi da je nešto veća nada u uspjeh, mada je stavljeno do znanja da “ima novih zamisli i imena” kad je riječ prije svega o položaju predsjednika Evropske komisije.

Neki premijeri su dolazeći na zasijedanje rekli da je holandski socijalista Frans Timermans i dalje viđen kandidat za predsjednika EK i dok francuski predsjednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel nijesu ništa saopštili, predsednici vlada Litvanije i Hrvatske su naglasili da “ima i drugih imena i zamisli”.

Španski socijalistički premijer Pedro Sančes je izjavio da grupacija socijaldemokratskih stranaka u EU zastupa rešenje da Timermans bude predsjednik Evropske komisije, a da Manfred Veber, iz redova demohrišćana i partija desno od centra, dobije položaj predsjednika Evropskog parlamenta.

Sančes je odbacio suprotstavljanje češkog i poljskog premijera Andreja Babiša i Mateuša Moravjeckog dolasku Timermansa na čelo EK, naglasivši da je to “potpuno neprihvatljivo jer se Timermans ozbiljno zalagao za poštovanje vrijednosti i pravila EU”, koje su, kako je ustanovila EK, kršile zemlje na istoku Unije.

Letonski premijer Krisjanis Karins je naglasio da dosadašnji kandidati za čelnike institucija EU očigleno nisu dobili podršku i da je zato “nužno drugačije rešenje”, koje će “ujediniti narode u EU, a ne razjediniti”.

Holandski premijer Mark Rute je rekao da je tokom prošle noći i jutros bilo “mnogo telefonskih razgovora, sms, votsap i drugih poruka”, ali da je za nagodbu potrebno još vremena.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, čija je stranka HDZ u grupaciji demohrišćanskih i stranaka desno od centra EPP, zajedno s još nekim čelnicima stranaka u toj grupaciji se suprotstavio predlogu njemačke kancelarke Angele Merkel da Timermans postane čelnik EK, a kandidat EPP Manfred Veber dođe na čelo Evropskog parlamenta.

Luksemburški premijer Gzavije Betel je dolazeći na zasijedanje istakao da se nada dogovoru, jer “evropski građani očekuju da EU djeluje i zato je od toga ko će biti čelnici mnogo važnije šta će oni učiniti u idućih pet godina”.

Francuski predsjednik Makron je juče osudio neuspjeh vođa EU da se nagode oko novih čelnika Unije i naglasio da to “ostavlja neozbiljnu sliku o Evropi i čini je neubjedljivom na svjetskoj pozornici”.

Makron je ljutito osudio “duge sastanke koji ničem ne vode, sate razglabanja” i rekao da je EU “klub 28-orice koji se sastaje a da nikad ni o čemu ne donosi odluke”.

Francuski predsjednik je zamjerio i da ovakva zasijedanja vođa EU nijesu dobro pripremljena i podvukao da “sve dok ne promijenimo način rukovođenja, nećemo biti uvjerljivi na međunarodnom planu i biće nemoguće da EU proširimo novim članicama”.

,,Ja ću odbiti svaki vid proširivanja prije temeljitog preuređenja djelovanja naših institucija”, zaključio je Makron i predočio da EU ne može biti “klub koji se sastaje da nikad ništa ne odluči u situaciji kad je svijet sve nasilniji na geopolitičkom, klimatskom planu, dok nastaju neliberalne demokratije”.

Potencijalni kandidat za predsjednika Evropske komisije je njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen, piše njemački Velt.

Fon der Lejenova, bliska saradnica kancelarke Angele Merkel, biće naslednica predsjednika EK Žan Klod Junkera, prenosi Rojters pisanje lista.

Njemači dnevnik navodi i da se razmatra da aktuelna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard dođe na mesto predsjednice Evropske centralne banke.

Na dnevnom redu je i predlog da Donalda Tuska na mjestu predsednika Evropskog savjeta naslijedi belgijski premijer Šarl Mišel.

Slovački diplomata Maroš Šefčovič potencijalni je kandidat za šefa spoljne politike EU, dodaje Velt.

IzvorB92

Najnovije

Sekulić: Čađenović ne demantuje gubitak od 4,5 miliona eura

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) i bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) Vladimir Čađenović nije demanrtovao...

Budvaninu 15 dana zatvora zbog vožnje u pijanom stanju

Sudija suda za prekršaje u Budvi – odjeljenja u Kotoru Jelena Stanišić danas je P.S. iz Budve izrekla kaznu zatvora u trajanju od...

Opština Bar izdvaja 50.000 eura za besplatne karte za Sozinu mještanima Crmnice

Opština Bar rebelansom budžeta izdvaja 50.000 eura za subvencije za kupovinu mjesečnih karata za nesmetan prolazak kroz tunel Sozina mještanima Mjesne zajednice Crmnica. Kako...

1. CFL: Budućnost na Topolici želi da preskoči Mornar

Mornar na posljednja tri meča na svom terenu nije ostvario pobjedu. A kada bi se pravila rekapitulacija, ne zna se da li je protiv...

Novi Zeland: Jedini službeni gradski čarobnjak dobio otkaz poslije 23 godine

Novozelandski grad Krajstčerč izbacio je službenog čarobnjaka sa platnog spiska poslije 23 godine radnog staža. Jan Brankeberi Čenel (88) godišnje je zarađivao 16.000 novozelandskih dolara...

Najčitanije

Povezano

Novi kancelar Austrije kaže da mu je Zapadni Balkan jedan od prioriteta

Schallenberg je rekao da će jedna od njegovih glavnih briga biti da približi Zapadni Balkan Evropskoj uniji i da olakša ulazak tog regiona u...

Timothy Garton Ash: EU pravi stratešku grešku na Balkanu

Izvor: Dragan Štavljanin, RSE Dok Evropska unija ne bude ozbiljno pristupila proširenju, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može nastaviti sa taktikom igranja na dvije karte još...

Crna Gora napreduje u okviru poglavlja 20

Crna Gora je, na nedavno održanom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze, dobila pohvale od strane Evropske komisije za sprovođenje Industrijske politike...

Brisel u odgovoru na energetsku krizu pozvao na zaštitu siromašnih

Evropska komisija predstavila je niz mjera za pomoć vladama u rješavanju krize izazvane rekordnim cijenama energenata, s preporukama kako zaštiti najugroženije kategorije stanovništva. Energetska kriza...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve