Američki sud u Vašingtonu osudio je na 18 mjeseci zatvora rusku špijunku Mariju Butinu, koja se u decembru prošle godine izjasnila da je kriva za zavjeru koju je osmislila sa jednim ruskim zvaničnikom kako bi se infiltrirala među američke konzervativne aktiviste i republikance. Butina, bivša studentkinja na univerzitetu u Vašingtonu, koja se javno zalagala za prava nošenja oružja, suočava se sa deportacijom u Rusiju nakon izricanja presude.

Tužioci su tražili da američka sutkinja Tanja Čutkan na ročištu u petak kazni Butinu sa 18 mjeseci zatvora. Njeni advokati smatraju da je ona već platila cijenu za svoje postupke jer je od jula prošle godine u zatvoru.

U sudskom podnesku, tužioci su istakli da je Butina, učestvovala u “ambicioznoj” zavjeri i da je bila “jako svjesna da će ono što radi doći na uvid ruskoj vladi”.

“Butina nije bila špijun u tradicionalnom smislu. Ona nije bila obučeni obavještajni oficir. No, akcije koje je preduzimala mogle su naštetiti nacionalnoj bezbjednosti SAD-a”, navedeno je.

Butina je svoje informacije proslijeđivala Aleksandu Toršinu, koji je bio zamjenik guvernera ruske Centralne banke. Toršin nije bio optužen, ali je mu američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije u aprilu prošle godine. Španske vlasti povezali su ga s ruskim organiziranim kriminalom.

Advokati Butine u žalbi su u napisali da je ona već provela više od devet mjeseci u dva zatvora, u Vašingtonu i jednom zatvoru u Virdžiniji.

“Njena reputacija je ugrožena. Njen integritet je doveden u pitanje. Ona je odvojena od svoje porodice”, istaknuto je u žalbi Butinine odbrane.

Marija Butina se izjasnila krivom po jednoj tački optužnice, odnosno da je kriva za zavjeru djelujući kao strani agent, te je pristala na saradnju s tužiteljima.

Američko ministarstvo pravosuđa izjavilo je da je Butina sarađivala s ruskim zvaničnikom i dvoje Amerikanaca kako bi pokušala prodrijeti u Nacionalnu udruženje za oružje, snažnu lobističku grupu koja ima bliske veze s republikanskim političarima, uključujući predsjednika Donalda Trampa, i tim putem uticati na američku spoljnu politiku prema Rusiji, piše agencija Reuters.

Jedan od dvoje Amerikanaca identifikovan kao Paul Erickson, konzervativni američki politički aktivista koji je bio Butinin dečko. Federalni tužioci u Južnoj Dakoti optužili su Ericksona za online prevaru i pranje novca koji nisu povezani s slučajem Butina.

Još je neizvjesno da li će Butina, koja je rodom iz Sibira, biti deportovana, ali njeni odvokati su zatražili od sutkinje da je “pošalje kući porodici”.

Rusija je optužila Sjedinjene Države da su prisiljavale Butinu na lažno priznanje. Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da se radi o “apsolutno smiješnim optužbama”.

Slučaj Butine odvojen od 22-mjesečne istrage specijalnog istražitelja Roberta Milera o navodnom ruskom uplitanju američke predsjedničke izbore 2016. Reuters je ranije izvijestio da je Butina bila javna zagovornica predsjednika Donalda Trampa koja se hvalila u Vašingtonu da bi mogla iskoristiti svoje političke veze kako bi pomogla ljudima da dobiju posao u administraciji aktuelnog predsjednika.

Butina nije optužena prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA), već prema manje poznatom američkom zakonu koji sankcioniše veze sa obavještajnom službom, ili prikupljanje informacija za strane vlade.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve