Ponedjeljak, 20 Marta, 2023
Rubrika:

PREMIJERKA DANSKE NAKON UVOĐENJA RIGOROZNE MJERE: „Treba maksimalno zakomplicirati svakodnevicu nevakcinisanih osoba“

U ponedjeljak je u Danskoj, peti dan zaredom, bilo više od 2.000 novozaraženih, a 36 oboljelih je na intenzivnoj njezi.

Poslije gotovo dva mjeseca bez bilo kakvih epidemioloških mjera, Vlada Danske je odlučila da ponovo uvede Covid potvrde zbog naglog povećanja broja zaraženih.

„Tim za praćenje epidemije preporučilo nam je da Covid klasificiramo kao bolest koja prijeti društvu i da ponovo uvedemo propusnice i Vlada će to poštovati“, rekla je premijerka Mette Frederiksen na konferenciji za novinare.

Krajem prošle sedmice zdravstvene vlasti su upozorile na opasnost preopterećenosti bolnica zbog Covida, gripe i drugih zaraznih bolesti. U ponedjeljal je u Danskoj, peti dan zaredom, bilo više od 2.000 novozaraženih, a 36 oboljelih je na intenzivnoj njezi.

„S Covid propusnicom se može živjeti. Ona vam omogućava da budete mirni kada idete u kino ili na koncert. Njihovo ponovno uvođenje će zakomplikovati svakodnevicu onima koji nisu vakcinisani, a mislim da tako i treba da bude“, kazala je premijerka.

Covid propusnice u Danskoj su prvi put uvedene na proljeće, a ukinute su 10. septembra, kada je dnevni broj novozaraženih bio četiri puta manji nego sada.

U Danskoj je 85,9 posto starijih od 12 godina primilo dvije doze vakcine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve