Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Potomci robova traže na sudu odštetu od Francuske

Pošto su prvostepeni i žalbeni sud odbili njihov zahtjev, tri udruženja i 23 građanina obratila su se Vrhovnom sudu u nadi da će sud prihvatiti njihov odštetni zahtjev zbog trgovine crnim robljem u kojoj je Francuska aktivno učestvovala od 17. vijeka do ukidanja ropstva 1848

Vrhovnom sudu u Francuskoj nekoliko udruženja i građana podnijelo je tužbu kako bi od države dobili naknadu štete koju su pretrpjeli kao naraštaji potomaka robova.

Pošto su prvostepeni i žalbeni sud odbili njihov zahtjev, tri udruženja i 23 građanina obratila su se Vrhovnom sudu u nadi da će sud prihvatiti njihov odštetni zahtjev zbog trgovine crnim robljem u kojoj je Francuska aktivno učestvovala od 17. vijeka do ukidanja ropstva 1848.

Priznanje da je pričinjena ta šteta omogućilo bi, rekao je advokat tužilaca Patris Spinosi, da se “nadiđe” zakon donesen u Francuskoj 2001. u kom su trgovina robljem i držanje u ropstvu označeni kao zločin protiv čovječnosti.

Cilj je obezbijediti “novčanu odštetu koja bi se uplatila u fond koji bi prikupljao zahtjeve potomaka robova“, rekao je Spinosi.

Državna tužiteljka Blandin Male-Briku koja zastupa ministarstvo pravosuđa, preporučila je da se zahtjev odbije. Vrhovni sud će odluku donijeti 5. jula.

Ovo nije prvi takav zahtjev. Nakon donošenja zakona 2001. godine, udruženja s Kariba povela su pravnu bitku s državom za dobijanje odštete, ali bez uspjeha.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve