Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Poljska optužuje Njemačku da se miješa u njene unutrašnje poslove

Poljska desničarska vladajuća partija Pravo i pravda se suočava sa pitanjima o navodnoj šemi prodaje viza uoči parlamentarnih izbora 15. oktobra na kojima traži treći mandat na vlasti

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau je danas optužio Njemačku da pokušava da se miješa u unutrašnje poslove Varšave nakon što je kancelar Olaf Šolc rekao da moraju da se razjasne navodi da su poljski konzulati u Africi i Aziji prodavali privremene radne vize migrantima.

Poljska desničarska vladajuća partija Pravo i pravda se suočava sa pitanjima o navodnoj šemi prodaje viza uoči parlamentarnih izbora 15. oktobra na kojima traži treći mandat na vlasti.

Šolc čija vlada je pod pritiskom da smanji broj migranata koji dolaze u Njemačku, pozvao je u subotu susjednu Poljsku da razjasni situaciju.

Poljski ministar spoljnih poslova objavio je na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) da Šolcova izjava „krši principe suverene jednakosti država“.

Rau je naveo da je pozvao Šolca da poštuje suverenitet Poljske i da se suzdrži od izjava koje mogu da pogoršaju međusobne odnose“.

I on sam je pod pritiskom kod kuće zato što se navodna prodaja viza vršila preko Ministarstva spoljnih odnosa.

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser je prošle nedjelje rekla da Njemačka razmatra uspostavljanje kratkoročnih graničnih kontrola sa Poljskom i Češkom kako bi se kontrolio broj migranata koji ulaze u zemlju.

Ona je za njemački list Velt am zontag rekla da bi uspostavljanje privremenih policijskih provera na graničnim prelazima pomoglo Njemačkoj da spreči krijumčarenje i trgovinu ljudima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve