Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Održan sastanak Si Đinpinga i Bajdena: ”Za dvije velike zemlje ne postoji opcija da okrenu leđa jedna drugoj”

''Odnosi bi trebalo da se razvijaju na način koji koristi našim narodima i da ispunjavaju našu odgovornost prema ljudskom napretku'', istakao je Đinping

Kineski predsjednik Si Đinping i američki predsjednik Džo Bajden održali su samit u Filoli estejtu u San Francisku.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (KMG), predsjednik Si Đinping je primijetio da je prošlo godinu dana od njihovog posljednjeg sastanka na Baliju u Indoneziji i da se od tada mnogo toga dogodilo. Svijet je izašao iz pandemije kovida, ali je još uvijek pod njenim ogromnim uticajima.

Svjetska ekonomija se oporavlja, ali njen zamah ostaje spor, a industrijski i lanci snabdijevanja i dalje su pod prijetnjom da budu prekinuti, dok protekcionizam raste. Sve su to veliki problemi.

”Kinesko-američki odnosi, koji su najvažniji bilateralni odnosi na svijetu, treba da se sagledaju u širem kontekstu ubrzanih globalnih transformacija nezabilježenih u jednom vijeku. Odnosi bi trebalo da se razvijaju na način koji koristi našim narodima i da ispunjavaju našu odgovornost prema ljudskom napretku”, istakao je Đinping.

Dodao je da kinesko-američki odnosi nikada nisu išli glatko u proteklih 50 i više godina i da su se uvijek suočavali sa problemima ove ili one vrste. Ipak, nastavili su da se kreću naprijed usred preokreta. Za dvije velike zemlje poput Kine i Sjedinjenih Američkih Država, ne postoji opcija da okrenu leđa jedna drugoj. Nerealno je da jedna strana mijenja drugu. A sukob i konfrontacije imaju nepodnošljive posljedice za obije strane.

Podvukao je svoje dosljedno gledište da konkurencija velikih zemalja nije preovlađujući trend sadašnjeg vremena i da ne može riješiti probleme sa kojima se suočavaju Kina i Sjedinjene Američke Države ili svijet u cjelini. Planeta Zemlja je dovoljno velika da dvije države uspiju, a uspijeh jedne zemlje je prilika za drugu.

Objektivna je činjenica da se Kina i SAD razlikuju u pogledu istorije, kulture, društvenog sistema i razvojnog puta. Međutim, sve dok poštuju jedna drugu, koegzistiraju u miru i teže saradnji u kojoj svi dobijaju, biće u potpunosti sposobne da se izdignu iznad razlika i pronađu pravi način da se slažu jedna sa drugom. Predsjednik Si je izrazio čvrsto uvjerenje u obećavajuću budućnost bilateralnih odnosa.

Đingping je istakao da kao lideri kinesko-američkih odnosa, on i predsjednik Bajden preuzimaju veliku odgovornost za odnose između dvije zemlje, dva naroda, za svijet i istoriju. On se raduje dubokoj razmjeni mišljenja i postizanju novih saglasnosti sa predsjednikom Bajdenom o strateškim i sveobuhvatnim pitanjima koja su kritična za pravac razvoja odnosa između Kine i SAD-a, kao i o glavnim pitanjima koja utiču na svjetski mir i razvoj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve