Evropska unija nametnula je zamrzavanje imovine i zabranu putovanja protiv šest visokih ruskih zvaničnika i jedne organizacije zbog “pokušaja atentata” na ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog hemijskim sredstvom u sovjetskom stilu u avgustu.

Aleksander Bortnikov, šef ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB)

Službeni list EU objavio je 15. oktobra imena ciljanih pojedinaca za koje se vjeruje da su odgovorni za trovanje koje je Navaljnom zamalo oduzelo život, kao i organizaciji uključenoj u program koji je proizveo grupu nervnih sredstava poznatu kao novičok.

Među zvaničnicima su Aleksander Bortnikov, šef ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), dva zamjenika ministra obrane, Aleksej Kirivoručko i Pavel Popov, Andrej Jarin i Sergej Kirienko iz predsjedničkog kabineta, kao i Sergej Menijailo, izaslanik predsjednika Vladimira Putina u Sibirskom saveznom okrugu.

Ciljana organizacija je Državni istraživački institut za organsku hemiju i tehnologiju, koji je bio odgovoran za razvoj nervnih sredstava tokom sovjetske ere.

Odvojeno, blok je sankcinirao i poslovnog čovjeka povezanog s Kremljem, Jevgenija Prigožina, poznatog kao “Putinov kuhar”, zbog njegove uloge u libijskom građanskom ratu.

“Evropski savjet osudilo je pokušaj atentata na Alekseja Navaljnog. Korištenje hemijskog oružja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava“, navodi se u službenom saopštenju.

“S obzirom na kontinuiranu prijetnju širenja i upotrebe hemijskog oružja, šest osoba i jedan entitet trebali bi biti uključeni u spisak fizičkih i pravnih osoba, entiteta i tijela koja podliježu restriktivnim mjerama”, dodaje se.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve