Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Novi Zeland planira potpuno zabraniti cigarete budućim generacijama

Novi zakon znači da će se starosna granica za pušenje povećavati svake godine, kako bi se stvorila generacija Novozelanđana bez dima, rekla je u četvrtak pomoćnica ministra zdravlja dr Ayesha Verrall, piše Guardian

Novi Zeland je najavio da će zabraniti pušenje za sljedeću generaciju, tako da oni koji danas imaju 14 godina i manje nikada neće moći legalno kupiti duhan.

Novi zakon znači da će se starosna granica za pušenje povećavati svake godine, kako bi se stvorila generacija Novozelanđana bez dima, rekla je u četvrtak pomoćnica ministra zdravlja dr Ayesha Verrall, piše Guardian.

„Ovo je istorijski dan za zdravlje naših ljudi“, rekla je ona.

Vlada je najavila povećanje starosne dobi zajedno sa drugim mjerama kako bi pušenje učinilo nedostupnim i kako bi pokušala postići svoj cilj da zemlja bude potpuno oslobođena pušenja u naredne četiri godine.

Druge mjere uključuju smanjenje zakonske količine nikotina u duhanskim proizvodima na vrlo niske nivoe, smanjenje radnji u kojima bi se cigarete mogle legalno prodavati i povećanje finansiranja službi za ovisnost. Novi zakoni neće ograničiti prodaju elektronskih cigareta(vapea).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve