Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Njemačka uvodi kontrole na granicama s Poljskom i Češkom zbog migranata

Borba za smanjenje broja izbjeglica glavna je društveno-politička tema posljednjih dana u Njemačkoj, a vlada je signalizirala opoziciji da teži nadstranačkom rješenju tog pitanja

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer najavila je uvođenje pograničnih kontrola i na granici prema Poljskoj i Češkoj, prenose danas njemački mediji.

“Mislim da sada moramo biti pragmatični i uvesti stacionarne pogranične kontrole i na granicama prema Poljskoj i Češkoj”, rekla je Fezer, koja je inače iz redova Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD).

Ona je za dnevnik “Velt am Zontag” izjavila da već sada postoje dubinske kontrole u pograničnim područjima koje će biti nadopunjavane stacionarnim kontrolama na samoj granici.

Fezer je takođe rekla da se ne smije očekivati da će uvođenje stalnih kontrola granica prema Poljskoj i Češkoj riješiti problem ilegalnih migracija.

“Ovo je samo jedan od instrumenata koji bi trebalo da doprinesu smanjenju broja izbjeglica koje dolaze u Njemačku”, rekla je nemačka ministarka.

Ona je mjesecima odbijala zahtjev opozicije i saveznih pokrajina na istoku Njemačke koje se nalaze na udaru sve snažnijeg talasa izbjeglica koje u posljednje vrijeme dolaze preko Češke i, prije svega, Poljske.

Ovakve kontrole još od 2015. godine postoje i na njemačko-austrijskim graničnim prelazima.

Najavu Fezer da ipak uvede kontrole prema Poljskoj i Češkoj pozdravili su sindikati policajaca, kao i demohrišćanska opozicija.

Kako javlja javni servis ARD, u posljednje vrijeme tzv. Balkanska ruta do Njemačke vodi pojačano preko Mađarske i dalje Slovačke, Češke ili Poljske.

Kao razlozi za promjenu rute navode se pojačana kontrola na granici Hrvatske prema BiH, kao i strožiji režim registracije izbjeglica u Austriji.

Fezer je rekla da je jedan od razloga povećanja broja izbjeglica i činjenica da sporazum između Evropske unije i Turske o sprječavanju odlaska izbjeglica prema EU “trenutno ne funkcioniše dobro”.

Borba za smanjenje broja izbjeglica glavna je društveno-politička tema posljednjih dana u Njemačkoj, a vlada je signalizirala opoziciji da teži nadstranačkom rješenju tog pitanja.

U prvih osam mjeseci ove godine u Njemačku je stiglo više od 200.000 izbjeglica, što je više nego čitave prošle godine, a vlasti strahuju da bi brojevi mogli dostići razmjere iz kriznih godina 2015. i 2016., kada je u Njemačku stiglo više od milion izbjeglica, mahom iz Sirije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve