Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osigurao je danas podršku većine članova parlamenta, Kneseta, pošto su ga još četiri partije predložile da obrazuje narednu vladu tokom zvaničnih konsultacija s izraelskim predsjednikom Ruvenom Rivlinom.

Netanjahua sada podržava 65 poslanika od ukupno 120. Njegov glavni rival Beni Ganc, lider saveza partija centra, ima podršku od samo 45 članova Kneseta, prenose izraelski mediji.

Vjeruje se da sada predsjednik nema dileme kome će povjeriti zadatak da obrazuje vladu i da će mandatar biti Netanjahu.

Netanjahu će, kako se očekuje, obrazovati koaliciju koja će se sastojati od njegove konzervativne partije Likud sa 35 ili 36 poslanika, ultraortodoksne vjerske partije Šas sa osam, Ujedinjene Tore judaizma sa sedam ili osam, Unijom desničarskih partija sa pet, partije centra Kulanu sa četiri i, po svoj prilici, nacionalističke stranke Izrael naš dom sa pet poslanika. Zvanični rezultati izbora biće sjutra objavljeni.

Rivlin je danas ocijenio da ni jedan drugi kandidat ne bi bio u stanju da obezbijedi većinu.

Konsultacije predstavnika partija s predsjednikom počele su juče i danas se završavaju, a prenošene su prvi put uživo preko televizije.

Predsjednik Izraela će svoju odluku saopštiti sjutra uveče kada Centralna izborna komisija dostavi zvanične rezultate.

Nakon što predsjednik odredi mandatara on ima na raspolaganju 28 dana da obrazuje vladu sa mogućnošću produženja od dvije nedjelje.

Netanjahu je neprekidno premijer već deset godina, a sada je na korak od toga da dobije i peti mandat, te nadmaši prvog predsjednika Vlade Izraela, oca nacije, Davida Ben Guriona, koji je bio ne čelu zemlje 13 godina i 127 dana.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve