Subota, 28 Januara, 2023
Rubrika:

Nepoželjni ruski turisti imaju novu omiljenu destinaciju za odmor

Margarita je tropski dragulj s bijelim plažama i tirkiznim morem. Političke turbulencije u Venecueli otjerale su većinu turista i za Zapad je uglavnom nepoželjna destinacija

Trčkaranje između turističkih destinacija, poziranje za fotografije na prelijepim plažama i nespretno plesanje uz taktove merenguea.

Tako trenutno izgleda život ruskih turista na Margariti, ostrvu u jugoistočnom dijelu Karipskog mora koji zajedno s ostrvima Coche i Cubagua čini venecuelansku saveznu državu Nuevu Espartu, piše AFP.

Margarita je tropski dragulj s bijelim plažama i tirkiznim morem. Političke turbulencije u Venecueli otjerale su većinu turista i za Zapad je uglavnom nepoželjna destinacija.

Zato su na nju sada pohrlili ruski turisti koji zbog rata u Ukrajini i raznih restrikcija ne mogu slobodno putovati.

“Rusi trenutno na raspolaganju nemaju mnogo destinacija. Teško je pronaći mjesta za ljetovanje”, rekla je 39-godišnja Ekaterina Dolgova, prodavačica medicinskih potrepština.

Ona je jedina članica grupe ruskih turista koji su nedavno obišli Margaritu koja je htjela nešto reći o ruskoj invaziji na Ukrajinu koja traje od kraja februara ove godine.

“Rat je ubjedljivo najgora stvar”, rekla je kratko. Drugi se Rusi ili boje da bi ih medijski istupi mogli skupo ili podržavaju svoga predsjednika Vladimira Putina.

Otprilike 3000 ruskih turista posjetilo je Margaritu tokom posljednja dva mjeseca.

Avioni ruskog avioprevoznika Norwind Airlines zbog rata nisu vozili na liniji Moskva-Margarita, no ona je ponovno otvorena 2. oktobra 2022. godine.

Doduše, Norwind je modifikovao kako bi izbjegao avio prostore u koje ruski avioni zbog sankcija ne smiju ući. Let iz Moskve do Margarite danas traje 14 sati.

Turista Sergej Kač rekao je da je 12-dnevni aranžman na Margariti platio 3500 dolara.

Pored međunarodne avio luke na Margariti stoji natpis na kojem na ruskom piše “dobrodošli”, a turisti na raspolaganju imaju prevodioce i druge nužne usluge.

Hotele ne napuštaju bez vodiča. Dolgova je rekla da je u Venecuelu doputovala nakon što odustala od putovanja u Egipat. Tamo je bila već dva puta, a i kaže da Egipćani nakon rata u Ukrajini drugačije vide Ruse.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro smatra da bi turizam njegovoj zemlji mogao pomoći da se oporavi od hiperinflacije. Maduro je s Rusijom potpisao sporazum o primanju oko 100 hiljada ruskih turista do kraja ove godine.

Viviana Vethencourt, predsjednica Turističke zajednice Margarite, rekla je da porast prometa uticao na ekonomiju ostrva.

Nema konkretne brojke, ali tvrdi da je napredak vidljiv. Trgovkinja nakitom i kupaćim kostimima Nacarid rekla je da prometa ima, ali ne kao prije.

Tada su plaže bile pune Evropljana i Amerikanaca. “(Rusi) se cjenkaju”, požalila se te potom jednom Rusu jedan svoj artikl prodala upola cijene.

Dok je jedna grupa turista čekala da se njihovo vozilo na jednoj benzinskoj crpki napuni gorivom, 31-godišnji profesor Dimitri Bobkov pokušao je zaplesati na taktove merenguea koji su se mogli čuti na radiju.

Bobkov je AFP-u rekao da je posjetio grob ikone socijalizma Huga Chaveza i sa siromašnom djecom igrao fudbal.

“Volim ove ljude, hranu, prirodu i klimu. Ovoga ću se vjerojatno sjećati do kraja života”, rekao je Bobkov.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve