Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

NATO samit: Putin odmah da povuče vojsku iz Ukrajine, Bjelorusija da prekine saučesništvo u agresiji

Rusija, kako ističu, treba da pokaže da je ozbiljna po pitanju pregovora tako što će odmah primijeniti prekid vatre

Učesnici današnjeg vanrednog samita šefova vlada i država članica NATO saveza pozvali su ruskog predsjednika Vladimira Putina da odmah povuče vojne snage iz Ukrajine, a Bjelorusiju da prekine saučesništvo u agresiji Rusije na Ukrajinu.

“Rat Rusije protiv Ukrajine razbio je mir u Evropi i izaziva ogromnu ljudsku patnju i uništenje. Najoštrije osuđujemo rusku invaziju na Ukrajinu. Pozivamo predsjednika Putina da odmah zaustavi ovaj rat i povuče vojne snage iz Ukrajine i pozivamo Bjelorusiju da prekine saučesništvo, u skladu sa Rezolucijom o agresiji na Ukrajinu usvojenoj na Generalnoj skupštini UN-a 2. marta 2022. Rusija treba da se pridržava presude Međunarodnog suda pravde UN  od 16. marta i odmah obustavljaju vojne operacije. Napad Rusije na Ukrajinu ugrožava globalnu bezbjednos, a eskalirajuća retorika predsjdnika Putina je neodgovorna i destabilizujuća”, poručeno je sa današnjeg samita kome prisustvuje i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Pozivali su Rusiju da omogući brz, bezbjedan i nesmetan humanitarni pristup i bezbjedan prolaz za civile, kao i da omogući isporuku humanitarne pomoći u Mariupolj i druge opkoljene gradove.

“Osuđujemo napade na civilnu infrastrukturu, uključujući one koji ugrožavaju nuklearne elektrane. Nastavićemo da se suprotstavljamo ruskim lažima o njenom napadu na Ukrajinu i razotkrivamo izmišljene narative ili izmišljene operacije „lažne zastave“ kako bismo pripremili teren za dalju eskalaciju, uključujući i protiv civilnog stanovništva Ukrajine. Bilo kakva upotreba hemijskog ili biološkog oružja od strane Rusije bila bi neprihvatljiva i imala bi teške posljedice”, upozorio je NATO.

Rusija, kako ističu, treba da pokaže da je ozbiljna po pitanju pregovora tako što će odmah primijeniti prekid vatre.

“Pozivamo Rusiju da se konstruktivno angažuje u kredibilnim pregovorima sa Ukrajinom kako bi se postigli konkretni rezultati, počevši od održivog prekida vatre i idući ka potpunom povlačenju njenih trupa sa ukrajinske teritorije. Nastavak agresije Rusije dok se vode razgovori je za žaljenje. Podržavamo napore Ukrajine da postigne mir, kao i one koje su saveznici diplomatski preduzeli da bi se odmjerili Rusiji da okonča rat i ublaži ljudske patnje. Potpuno smo solidarni sa predsjednikom Zelenskim, vladom Ukrajine i sa hrabrim građanima Ukrajine koji brane svoju domovinu. Odajemo počast svim poginulima, povrijeđenima i raseljenima u ruskoj agresiji, kao i njihovim porodicama. Potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, zaključeno je na samitu NATO-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Hana
24.03.2022-19:42 19:42

Za kad vam to treba ?

branka
24.03.2022-23:12 23:12
Reply to  Hana

na danasnji dan NATO napalo srbiju .Slava Ukrajini

Ana
25.03.2022-04:09 04:09
Reply to  branka

I ti se time ponosiš, gologuzanko jedna, a nemate vojsku, oružje, nećete ima uskoro šta da jedete. NATO je napao i Crnu Goru, a ne samo Srbiju, nesrećnice izdajnička. Kako će vas faiste denacifikovati i demilitarizovati Rusija. :)

Ha20,
25.03.2022-19:15 19:15
Reply to  Ana

Prestani da kuvas kao pasulj u loncu gnjido srbistanska, Da niste zasluzili nebi vas niko bombardovao, Vodili ste cetiri rata u bivsoj Jugoslaviji i svi ostali su bili krivi samo ste vi bili u pravu pa ste debelo dobili po nosu ali se ocigledno niste opametili. Eno vam se Pizdousti sepuri kako ce on braniti Srbe na Kosovu pa ako bog da da krene na Kosovo da vas NATO alijansa jednom za uvijek dokrajci do korijena.

branka
25.03.2022-23:32 23:32
Reply to  Ana

Znas koliko cetnika zivi u CG jes gledala Litije nekada sa DJEDOM svi ti cetnici sa litija su ratovali kod nas u HR nije bilo crnogoraca .Tada ste se predstavljali kao crnogorci da ih upletete u ratne zlocine.Mi Hrvati citamo vas ko Bukvicu.Mozes lagati koliko hoces ali CG je bila okupirana od Milosevica.Smrt fasistima slava CG .POZZ za sve cistokrvne Crnogorce nedajte se srbadiji.Slava Ukrajini rusija se raspada