Nedjelja, 24 Oktobra, 2021
Rubrika:

Na sahrani ubijenog iranskog nuklearnog naučnika najavljena odmazda za ubistvo

Visoki iranski bezbjednosni zvaničnik optužio Izrael da je koristio elektronske uređaje da sa daljine ubije naučnika

Ministar odbrane Irana Amir Hatami je danas, na sahrani ubijenog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, upozorio da će se Teheran osvetiti za to ubistvo za koje se optužuje Izrael. Visoki iranski bezbjednosni zvaničnik optužio Izrael da je koristio elektronske uređaje da sa daljine ubije naučnika.

foto: Tanjug

“Neprijatelj dobro zna da ne može počiniti zločin, a da iranski narod ne odgovori. Krv mučenika će se uvijek pamtiti i neprijatelj je počinio grešku ovim ubistvom”, rekao je general Hatami, pošto je poljubio kovčeg sa posmrtnim ostacima ubijenog naučnika, prenijele su agencije.

Iranski ministar je najavio da ubistvo naučnika “neće zaustaviti napredak nuklearnog programa Irana, već će ga samo ubrzati”, a da će odgovor sigurno stići, kao i da će ubistvo uticati da Iranci budu jedinstveniji i odlučniji.

Uz to će se put naučnika, kako je rekao, ministar odbrane, nastaviti “brže i snažnije”, prenio je AP.

Hatami je kritikovao zemlje koje nisu osudile ubistvo Fahrizadeha u bombaškom i oružanom napadu u petak kraj Teherana.

Jedna od zemalja koja je osudila ubistvo su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Ona je nedavno uspostavila diplomatske odnose s Izraelom u okviru sporazuma o normalizaciji veza usred zajedničke brige zbog poteza Irana u regionu, kako je navedeno.

Sahrana je bila zatvorena za javnost da bi se poštovali propisi o zaštiti zdravlja zbog pandemije koronavirusa, a prisustvovali su šef Revolucionarne garde Hosein Salami i jedinice Kuds te garde general Esmail Gani uz šefa civilnog nuklearnog programa Ali Akbara Saheija i ministra za obavještajne poslove Mamuda Alavija.

Prije sahrane kovčeg je odnijet u šiitska svetilišta u Mašadu i Komu u centralnom dijelu Irana i svetilište osnivača islamske republike Ruholaha Homeinija u Teheranu. Fahrizadeh je sahranjen na otvorenom dijelu iranskog Ministarstva odbrane u glavnom gradu Teheranu.

Iran je optužio Izrael za napad na naučnika, a ta zemlja je odbila da komentariše ubistvo. UN i Evropska unija su ga kritikovale, ocijenivši da ubistvo podstiče napetost u regionu ali nisu pominjale Izrael.

Iranska Pres TV na engleskom jeziku javila je, pozivajući se na neimenovani izvor, da je oružje korišćeno u ubistvu naučnika proizvedeno u Izraelu i da ima oznake i specifikacije izraelske vojne industrije.

Iran: Izrael koristio elektronske uređaje za ubistvo

Visoki iranski bezbjednosni zvaničnik optužio je danas Izrael da je koristio elektronske uređaje da sa daljine ubije naučnika koji je osnovao vojni nuklearni program Islamske republike 2000-tih godina. Ali Šamkami, sekretar Vrhovnog nacionalnog savjeta Irana je to rekao na sahrani Mohsena Fahrizadeha u Teheranu.

Njegova izjava drastično mijenja izvještaj o ubistvu Fahrizadeha imajući u vidu da su vlasti najprije rekle da je eksplodirao kamion i da su naoružani ljudi potom otvorili vatru i ubili ga.

Arapski kanal državne TV Al Alam je javio da je korišćeno oružje kontrolisao satelit, a tu tvrdnju je u nedelju objavila i poluzvanična novinska agencija Fars. Mediji nisu ponudili dokaze za te navode.

“Na nesreću operacija je bila vrlo komplikovana i izvedena je korišćenjem elektronskih naprava. Ni jedna osoba nije bila prisutna na poprištu”, rekao je Šamkami državnoj TV.

On je takođe optužio iransku organizaciju u izgnanstvu Mudžahedin e Halk da ima ulogu u tome, ali nije objelodanio detalje. Ta organizacija nije odmah odgovorila na zahtjev da komentariše.

IzvorBeta

Najnovije

Pitanja koja dijele Evropu – migranti, istopolne zajednice, fosilna goriva…

Jedna od traumatičnih tema u okviru EU, koja je konstanta, čak i kada se ne dešavaju ekspanzije ove teme, poput sirijske krize, ili avganistanske...

BATOVA MALVERZACIONA MAGIJA Upisao u katastar štale na zemljištu koje je oteo od države!

Trenutno najpoznatiji bagerista u Crnoj Gori, koji na silu obavlja funkciju predsjednika opštien Budva Marko Bato Carević, toliko se izvještio u koruptivnim radnjama da...

Zemlja je ravna, vakcina je čip a vlada je demokratska

Piše: Andrej Nikolaidis Dobar je demokratski dijalog. Nema tu šta: svaka bi ga majka poželjela. Ali ima i svoje mane. Recimo… Odveć često taj dijalog liči...

PREMINUO JE VIKTOR BRJUHANOV: Bio je simbol jedne od najvećih katastrofa u istoriji

Prije desetak dana, 12. oktobra, u svom stanu u Desnjanskoj četvrti Kijeva tiho i neprimjetno umro je Viktor Brjuhanov, direktor černobilske nuklearne elektrane "Vladimir Iljič...

Čovjek fino objasnio!

Čovjek fino objasnio!

Najčitanije

Povezano

PREMINUO JE VIKTOR BRJUHANOV: Bio je simbol jedne od najvećih katastrofa u istoriji

Prije desetak dana, 12. oktobra, u svom stanu u Desnjanskoj četvrti Kijeva tiho i neprimjetno umro je Viktor Brjuhanov, direktor černobilske nuklearne elektrane "Vladimir Iljič...

BIO POLITIČKI ANGAŽOVAN: Osumnjičeni za ubistvo Đokića bio na listi Miloševićevog SPS-a

Goran Džonić, osumnjičeni za trostruko ubistvo porodice Đokić iz Aleksinca, u junu 2020. godine bio je kandidat za odbornika u Aleksincu ispred liste SPS-JS, prenosi...

Povrijeđena djevojčica iz Petnjice stabilno

Povrijeđena A.Š. iz petnjičkog sela Dašča rijeka je trenutno stabilnih vitalnih funkcija rečeno je Radiju Petnjica iz beranske bolnice. “Radi se o teškim povredama, ali...

Tragedija u Petnjici: Ubio suprugu i ranio ćerku, pa izvršio samoubistvo

Petnjičanin A.Š. (50) ubio je sinoć u porodičnoj kući suprugu E.Š. (36). Kako je saopšteno iz policije, on je tupim predmetom nanio povrede supruzi koja...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve