Premijer Malezije Mahathir Mohamed podnio je ostavku kralju, saopšteno je iz njegove kancelarije neposredno pošto su njegovi politički saveznici pokušali da sruše vladu.

Izvor: REUTERS/Lai Seng Sin/File Photo

Devedesetčetvorogodišnji Mahathir, najstariji premijer na svijetu, poslao je pismo ostavke, navedeno je iz njegove kancelarije, prenosi Frans pres.

Ostavka je uslijedila u jeku glasina da bi mogao da formira novu koaliciju bez svog ranije odredjenog nasljednika Anvara Ibrahima, prenosi BBC.

Mahathir je u neočekivanoj pobjedi 2018. uspio da smijeni tadašnjeg premijera Nadžiba Razaka koji je bio povezan sa velikim skandalom oko državnog fonda.

Nije jasno ko će biti sledeći premijer ili da li će biti organizovani novi izbori.

Mahathirova ostavka uslijedila je posle perioda intenzivnog političkog manevrisanja, rekao je dopisnik BBC.

Mahathir je bio dominantan u poltici Malezije decenijama, prethodno je bio premijer od 1981. do 2003. godine, bio je iz stranke Barisan Nasional (BN) koja je dugo bila na vlasti u zemlji.

Anvar Ibrahim je bio Mahathirov zamjenik, ali su se odnosi pokvarili kada je Anvar otpušten 1998. u sporu oko vođstva. Kasnije je uhapšen zbog optužbi o korupciji, za koje se govorilo da su politički motivisane.

Međutim, 2018. godine Mahtahir je šokirao zemlju kada je najavio da se udružuje sa Anvarom i pridružuje se opozicionom savezu Pakatan harapanu.

Mahathir i Anvar su bili glavna dvojica vođa u prvom periodu kada je Mahthir bio premijer, ali su se politički razišli prije nego što su se ponovo udružili u politički savez kada je smijenjena vlada umiješana u korupcionaški skandal na izborima u maju 2018. godine.

Njihov odnos je bio napet, a Mahthir je odbio da odredi datum kada će predati vlast Anvaru uprkos predizbornom dogovoru da će to uraditi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve