Petak, 21 Juna, 2024
Rubrika:

Načelnik splitske policije podnio ostavku, njegov sin pretukao mladića kome se bore za život

Istragom utvrđeno da je njegov sin učestvovao u sukobu koji je rezultirao teškim povredama jedne osobe

Načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatisnke Slobodan Marendić saopštio je danas da podnosi ostavku na funkciju nakon što je istragom utvrđeno da je njegov sin učestvovao u sukobu koji je rezultirao teškim povredama jedne osobe.

U subotu oko 03:30 sati ujutro primljena je dojava da u ulici Put Supavla u Splitu ispred kluba leži muškarac koji je najvjerovatnije povrijeđen, javila je Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Muškarca su prevezli na pružanje ljekarske pomoći, a zadržan je u bolnici i utvrđeno je da je zadobio teške tjelesne povrede.

“Prema do sada utvrđenim informacijama dogodio se fizički sukob između dvije osobe u kojem je muškarac zadobio povrede. Na mjestu događaja obavljen je uviđaj, o događaju je obaviješteno državno tužilaštvo, te je u toku kriminalističko istraživanje”, javila je policija.

U nedjelju ujutro načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatisnke, Slobodan Marendić, javio je da daje ostavku.

“Poštovani, ovim putem vas želim obavijestiti da sam podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika PU splitsko-dalmatinske. U noći s petka na subotu dogodio se sukob između više osoba u kojem je jedan mladić teško povrijeđen, a o čemu je policijska uprava juče obavijestila javnost. S obzirom na to da je u povrjeđivanju mladića učestvovao i jedan od mojih sinova, sprovođenje kriminalističkog istraživanja preuzeli su policijski službenici druge policijske uprave kako bi sve bilo istraženo maksimalno profesionalno, poštujući načelo institucionalne nezavisnosti”, naveo je u ostavci.

Istakao je i da iako ne postoji nikakav propust u smislu rukovođenja policijskom upravom niti se lično ogriješio o zakon, smatra da je privatna situacija u kojoj se našao kao otac, nespojiva s njegovom profesionalnom ulogom načelnika policijske uprave.

“Vjerujem da je jedino ispravno da se trajno izuzmem od obavljanja rukovodećih funkcija unutar MUP -a. Pored svih napora za očuvanje sigurnosti, pored programa prevencije koje organizujemo i sprovodimo nemam moralno pravo ostati na čelu ove policijske uprave. Stoga sam s današnjim danom podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Zahvaljujem svim zaposlenima, kolegama i nadređenima na saradnji i korektnosti prethodnih godina i siguran sam da će razumjeti moju odluku. Porodici povrijeđenog mladića izražavam žaljenje zbog ovakvog događaja i nadam se prije svega što skorijem ozdravljenju njihovog sina”, zaključio je on.

Kako javlja Index, povrijeđenom mladiću se ljekari bore za život.

MUP Hrvatske: Ostavka je prihvaćena

Iz hrvatskog MUP-a je stiglo saopštenje u kojem se navodi kako je ostavka prihvaćena.

„Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić jutros je podnio ostavku, odnosno zatražio razrješenje s radnog mjesta načelnika policijske uprave na koje je imenovan s 2. maja 2022. godine“, kazali su.

Navode da je uvažavajući motive za takav postupak Marendića, direktor hrvatske policije Nikola Milina predložio je ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću prihvaćanje ostavke, što je i učinjeno.

I prije šest godina zbog drugog sina dao ostavku

Marendić je, inače, jednom već podnosio ostavku zbog drugog sina.

Naime, 2018. godine tada 19-goodišnji Marendićev sin pijan je slupao službeni policijski auto. Marendić junior službeni je Ford Focus, koji je njegov tata dobio na korištenje, slupao je 16. oktobra 2018. u 3 sata ujutro u ogradu mosta na splitskim Bačvicama. Izmjereno mu je 1.70 promila alkohola u krvi. Marendićev sin nije mogao legalno sjesti za volan službenog policijskog auta, piše Index.

Marendić je par dana nakon nesreće pod pritiskom javnosti dao ostavku. Sin na kraju uopšte nije krivično odgovarao, nego ga je Opštinsko državno tužilašštvo kao mlađeg punoljetnika poštedjelo te mu je samo određen rad za opšte dobro.

Marendić je 2021. godine vraćen za šefa splitsko-dalmatinske policije, prvo kao vršitelj dužnosti, a zatim i kao imenovani načelnik.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve