Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Liban u ekonomskoj krizi kakvu svijet ne pamti

Istraživanje koje je sprovela UN-ova agencija pokazalo je da devet od deset domaćinstava u Libanu nema dovoljno novca za kupovinu osnovnih stvari

Agencija Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) saopštila je da devet od deset porodica u Libanu nema dovoljno novca za kupovinu potrepština, javlja Anadolija.

“Porodice u Libanu jedva su u stanju da zadovolje svoje najosnovnije potrebe uprkos drastičnom smanjenju troškova. Sve veći broj porodica mora da pribjegava slanju svoje dece, uključujući i šestogodišnjake, da rade u očajničkom pokušaju da prežive socio-ekonomsku krizu koja je zahvatila tu zemlju”, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Istraživanje koje je sprovela UN-ova agencija pokazalo je da devet od deset domaćinstava u Libanu nema dovoljno novca za kupovinu osnovnih stvari.

“Petnaest posto domaćinstava prekinulo je školovanje svoje djece, što je porast u odnosu na deset posto prije godinu dana”, navodi se saopćenju.

Teška situacija

Prema UNICEF-u, tri četvrtine domaćinstava je smanjilo izdatke za zdravstveno liječenje, u poređenju sa opsegom šest od deset iz prošle godine.

Istraživanje je takođe pokazalo da su dva od pet domaćinstava bila prisiljena da prodaju porodičnu imovinu, u odnosu na jedno od pet iz prošle godine.

“Kriza s kojom se suočavaju djeca Libana ima velike posljedice, lomi njihov duh, narušava njihovo mentalno zdravlje i prijeti da izbriše njihovu nadu u bolju budućnost”, rekao je Edouard Beigbeder, predstavnik UNICEF-a u Libanu.

Liban se od 2019. godine suočava s teškom ekonomskom krizom, koja je, prema Svjetskoj banci, jedna od najgorih koje je svijet vidio u modernom vremenu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve