Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Ko je Andrej Trošev, koga je Putin predložio za novog šefa Vagnera?

List je izvijestio o sastanku koji je održao ruski predsjednik pet dana nakon propale Vagnerove pobune krajem juna – kojem su prisustvovali Prigožin i nekoliko desetina starijih Vagnerovih boraca

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je borcima Vagnera da Andrej Trošev, iskusni plaćenik, preuzme komandu nad privatnom paravojskom što sugeriše da je Putin,od neuspjele pobune prošlog mjeseca, napravio podjelu između starijih boraca iz plaćeničke grupe Vagner i njihovog vođe Jevgenija Prigožina – barem tako proizlazi iz njegovih komentara koje je neki dan dao za ruski Komersant, prenio je CNN.

List je izvijestio o sastanku koji je održao ruski predsjednik pet dana nakon propale Vagnerove pobune krajem juna – kojem su prisustvovali Prigožin i nekoliko desetina starijih Vagnerovih boraca.

Prema pisanju Komersant-a, Putin je na sastanku, među višestrukim mogućnostima zapošljavanja koje im je ponudio, predložio Vagnerovim plaćenicima da nastave da se bore pod komandom čovjeka koji nosi pozivni znak ‘Sedoi’, što znači ‘sijeda kosa’.

„Mogli su da se okupe na jednom mjestu i nastave da služe“, rekao je Putin, „i ništa se za njih ne bi promijenilo. Predvodila bi ih ista osoba koja je sve vrijeme bila njihov pravi komandant.”

„I šta se onda dogodilo?“, pitao je izvještač Komersanta. „Mnogi su klimali glavom (potvrdno) kada sam to rekao“, odgovorio je Putin.

Ko je Andrej Trošev?

Sedoi je pozivni znak Andreja Troševa, penzionisanog ruskog pukovnika, jednog od osnivača i člana Vagner grupe, piše u dokumentima o sankcijama koje su objavile Evropska unija i Francuska prema ovoj grupi.

Sankcije Evropske unije u vezi sa situacijom u Siriji detaljno opisuju poziciju Troševa kao šefa štaba operacija Vagner grupe u Siriji, koja je podržavala sirijski režim.

Trošev je rođen u aprilu 1953. u Lenjingradu, u bivšem Sovjetskom Savezu.

„Andrej Trošev je direktno uključen u vojne operacije Vagner grupe u Siriji. Posebno je bio angažovan u oblasti Deir ez Zora“, stoji o dokuemntima. „Kao takav, on daje ključni doprinos ratnim naporima Bašara el Asada“.

U obrazloženju sankcija Ujedinjenog Kraljevstva iz juna 2022. takođe stoji da je „Andrej Nikolajevič Trošev bio izvršni direktor Vagner grupe“. Dakle, podržavao je sirijski režim, bio je pripadnik milicije i vršio represiju nad civilnim stanovništvom u Siriji.

Među njegovim saradnicima je još jedan od osnivača Vagner grupe Dimitrij Utkin, koji je takođe bivši oficir ruske vojne obaveštajne službe GRU. Trošev je takođe povezan sa komandantima Vagnerovih grupa Aleksandrom Sergejevičem Kuznjecovim i Andrejem Bogatovom.

„Sijeda kosa“ je takođe bivši radnik specijalnog odreda za brzo reagovanje Sjeverozapadnog federalnog okruga ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi ruska novinska agencija Fontanka.

Takođe je veteran ratova u Čečeniji i Avganistanu.

Za službu u Avganistanu Trošev je odlikovan sa dva ordena Crvene zvijezde – odlikovanjem Sovjetskog Saveza za izuzetne zasluge. Za zasluge u operaciji u Čečeniji odlikovan je sa dva ordena za hrabrost i medaljom Ordena zasluga za otadžbinu 2. stepena, prenose ruski mediji.

Trošev je bio među onima koji su pozvani na prijem u Kremlj u decembru 2016. Fotografija, za koju se vjeruje da je sa tog prijema iz 2016, pojavila se u ruskim medijima 2017. i prikazuje Putina pored Troševa i Utkina, dok obojica nose nekoliko medalja.

Ukrajina je uvela sankcije Troševu 26. februara ove godine.

U međuvremenu, sudbina Vagnerovog šefa Jevgenija Prigožina ostaje nejasna. Prigožin je navodno otputovao u Bjelorusiju u okviru sporazuma koji je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nakon neuspjele pobune, ali je bjeloruski predsednik rekao za CNN prošle nedjelje da je vođa Vagnera ipak u Rusiji.

Prigožin nije viđen u javnosti od 2. juna.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve