Kineske vlasti su danas saopštile da će primijeniti uzvratne mjere ako Kongres SAD odobri sankcije protiv Kine zbog njene navodne odgovornosti za pandemiju koronavirusa.

Foto: Beta/AP

“Čvrsto se protivimo tim predlozima zakona (Kongresa) i uputićemo čvrst odgovor i sprovesti mjere odmazde” ukoliko ti predlozi postanu zakon, izjavio je portparol Parlamenta Kine Žang Jesui.

Republikanski senatori su polovinom maja predstavili predlog zakona kojim bi se predsjedniku Donaldu Trampu dalo ovlašćenje da uvede sankcije protiv Kine ako ona ne dostavi “kompletan izvještaj” o epidemiji korona virusa na svom tlu.

Virus se pojavio krajem 2019. godine u kineskom gradu Vuhan, koji je od 23. januara dva i po mjeseca bio u karantinu.

Epidemija koronavirusa se odatle raširila po svijetu i do sada je umrlo skoro 330.000 ljudi.

Trampova administracija optužuje kineske vlasti da su kasno obavijestile svijet o bolesti i da su sakrile informacije o obimu epidemije.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo smatra da je Peking navodno sakrio da je zaraza krenula poslije incidenta u jednoj laboratoriji u Vuhanu.

Peking optužuje Vašington da od Kine želi da napravi “žrtvenog jarca” da bi prikrio svoju odgovornost za umiranje od virusa u SAD koje su zemlja najviše pogođena pandemijom u svijetu.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments