Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Kina otvara granice za strane turiste

U 2019. prihodi od međunarodnog turizma činili su samo 0,9 odsto kineskog bruto domaćeg proizvoda, a izvori iz turističke industrije ne očekuju veliki priliv posjetilaca u kraćem roku ili zbog toga značajan rast privrede, navodi britanska agencija

Kina će ponovo otvoriti svoje granice za strane turiste, prvi put od izbijanja pandemije kovid-19 prije tri godine, dozvoljavajući od srijede izdavanje svih kategorija viza.

Ukidanje ove mjere prekogranične kontrole, uvedene zbog zaštite od kovid-19, dolazi nakon što su kineske vlasti prošlog mjeseca proglasile pobjedu nad virusom, prenosi Rojters.

U 2019. prihodi od međunarodnog turizma činili su samo 0,9 odsto kineskog bruto domaćeg proizvoda, a izvori iz turističke industrije ne očekuju veliki priliv posjetilaca u kraćem roku ili zbog toga značajan rast privrede, navodi britanska agencija.

Nastavak izdavanja viza za turiste dio je šire akcije Pekinga da normalizuje putovanja između Kine i svijeta, pošto su vlasti u januaru povukle preporuke građanima da ne putuju u inostranstvo.

Oblasti u Kini za koje nisu bile potrebne vize prije pandemije vratiće se na bezvizni režim, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Ovo se odnosi na južno turističko ostrvo Hainan, koje je dugo bilo omiljeno odredište turista iz Rusije, kao i na brodove za krstarenje koji prolaze kroz luku Šangaj, prenosi Tanjug.

Ulazak bez viza za strance iz Hongkonga i Makaa u najprosperitetniju kinesku provinciju Guangdong takođe će biti nastavljen, što je posebno povoljnost za luksuzne hotele popularne među međunarodnim poslovnim putnicima, navodi Rojters.

Kineske manifestacije otvorene za strane posjetioce, poput Kineskog razvojnog foruma u Pekingu kasnije ovog mjeseca i sajma automobila u Šangaju u aprilu, postepeno se nastavljaju.

Azijske igre koje se održavaju svake četvrte godine takođe će se održavati u istočnom gradu Hangdžou u septembru, nakon što su prošle godine odložene zbog mjera protiv kovid-19.

U 2022. godini bilo je samo 115,7 miliona prekograničnih putovanja u Kinu i van nje, a stranci su činili oko 4,5 miliona, dok je 2019, prije izbijanja pandemije kovid-19, Kina zabilježila 670 miliona ukupnih putovanja, a stranci su činili 97,7 miliona, navodi Rojters.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve