Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Južnokorejski parlament ukinuo poslanički imunitet vođi opozicije

Lija Dže-mjunga, vođu Demokratske partije, tužioci su optužili za davanje mita povezano sa firmom osumnjičenom da je ilegalno prebacila osam miliona dolara Sjevernoj Koreji

Uiznenađujućem potezu, Nacionalna skupština Južne Koreje, koju kontroliše opozicija, izglasala je u četvrtak 21. septembra da se vođi opozicije ukine poslanički imunitet što bi moglo da vodi ka njegovom hapšenju zbog optužbi za korupciju.

Lija Dže-mjunga, vođu Demokratske partije, tužioci su optužili za davanje mita povezano sa firmom osumnjičenom da je ilegalno prebacila osam miliona dolara Sjevernoj Koreji.

Takođe je optužen za kršenje svojih dužnosti, što je navodno rezultiralo gubitkom 2 milijardi vona (15 miliona dolara) za kompaniju u vlasništvu grada Seongnam, tokom njegovog mandata na mjestu gradonačelnika.

Uprkos tome što njegova partija ima većinu u parlamentu koji broji 300 poslanika, odlučeno je da mu bude ukinut imunitet, sa 149 glasova za i 136 protiv.

Najmanje 29 članova njegove stranke je glasalo za ukidanje imuniteta, izvještava južnokorejska medijska agencija Jonhap.

Li je odbacio sve optužbe, a u srijedu je tražio od članova svoje stranke da odbiju prijedlog za ukidanje imuniteta, koji je nazvao “očigledno ilegalnim i nepravednim”.

To je pokrenulo lavinu kritika unutar Demokratske partije, navode lokalni izvještaji, jer je njegov stav u suprotnosti sa ranijim obećanjima da će se odreći imuniteta ako to bude potrebno.

Han Dong-hun, ministar pravde Južne Koreje, opisao je Lija kao “ozbiljnog osumnjičenog za kriminal”, te ga optužio za dogovaranje sa osobama koje imaju “gangstersku pozadinu”.

Han je rekao parlamentu da je vođa opozicije takođe počinio “ozbiljan zločin, sličan ometajnu nacije”, time što je “pokušao da potkopa sankcije UN protiv Sjeverne Koreje”.

Li (58) je počeo da štrajkuje glađu 31. avgusta, zbog, kako ih on naziva, “nekompetentnih i nasilnih” politika vlasti, posebno zbog neuspjeha da se suprotstave odluci Japana da ispusti tretirane otpadne vode iz nuklearnog reaktora u Fukušimi.

U ponedjeljak je prebačen u bolnicu, što nije spriječilo tužilaštvo da izda zathjev za hapšenje isti dan.

Li, koji je kao dijete radio u fabrici, te je pretrpio nesreću na radu kao tinejdžer, doživio je veliki uspon u politici djelimično igrajući na kartu svog uspjeha od trnja do zvijezda.

Ali njegovi napori da dođe do najviših pozicija u zemlji su pali u sjenu niza skandala. Između ostalog, radi se o upitnim građevinskim ugovorima, te konstantnim glasinama da je povezan sa organizovanim kriminalom.

Najmanje petoro pojedinaca povezanih sa Lijevim raznim skandalima su pronađeni mrtvi, u slučajevima koji su izgledali kao samoubistva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve