Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Premijer Južne Koreje podnio ostavku nakon izbornog poraza

Izvršna južnokorejska vlast u velikoj je mjeri koncentrisana na funkciju predsjednika, ali je premijer druga osoba po važnosti u državi i, u slučaju da je predsjednik onemogućen, on vodi državu

Han Duk-So, južnokorejski premijer, i svi savjetnici aktuelnog predsjednika Juna Suk-Jeola, osim onih koji su zaduženi za bezbjedonosna pitanja, dali su ostavke nakon teškog poraza vladajuće partije na parlamentarnim izborima.

Nije odmah rečeno da li je predsjednik uvažio njihove ostavke.

Rezultati izbora znače da će liberalne opozicijske snage produžiti svoju kontrolu nad parlamentom sve dok Jun ne završi svoj petogodišnji mandat 2027. godine, što će vjerovatno ograničiti predsjednikov uticaj na domaću politiku i oslabiti njegovu kontrolu nad vladajućom strankom, prenosi AP.

Izvršna južnokorejska vlast u velikoj je mjeri koncentrisana na funkciju predsjednika, ali je premijer druga osoba po važnosti u državi i, u slučaju da je predsjednik onemogućen, on vodi državu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U odvojenom saopštenju za javnost, Han Dong-Hun, lider vladajuće Partije Narodna moć, preuzeo je odgovornost za poraz na izborima i rekao da će se povući sa čela stranke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve