Broj zaraženih od koronavirusa u Japanu pada i smanjio se na nekoliko desetina, iako ta zemlja nije imala mjere restrikcije kao većina drugih, piše Blumberg.

foto: REUTERS

Građanima nisu bile nametnute nikakve restrikcije kretanja, poslovi od restorana do frizera ostali su otvoreni, a nijesu razvijene nikakve aplikacije za praćenje.

U Japanu ne postoji centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a u zemlji je testirano tek 0,2 odsto populacije, što je jedna od najmanjih stopa u razvijenim državama.

Od koronavirusa umrlo je manje od 800 ljudi, a u Tokiju, koji je jedno od najgušće naseljenih područja u Japanu, broj novozaraženih je većinom jednocifren.

“Samo gledajući broj umrlih, jasno je da je Japan bio uspješan, a ni stručnjaci ne znaju zašto”, rekao je Mikihito Tanaka, profesor komunikologije sa Univerziteta Vaseda i član savetničke grupe za koronavirus.

Mediji su objavili listu 43 moguća razloga zbog kojih je Japan bio uspješan u borbi protiv koronavirusa, a ona uključuje različite faktore, od kulture nošenja maski, malog broja gojaznih ljudi, do relativno rane odluke da se zatvore škole, pa čak i pretpostavke da Japanci prilikom govora zbog karakteristika jezika ispuštaju manje kapljica.

Jedan od važnijih faktora je činjenica da je Japan vrlo brzo počeo s traženjem kontakata, a to je bilo moguće jer u japanskim zdravstvenim centrima više od polovine medicinskih sestara ima iskustva u praćenju zaraza.

Japan se koncentrisao na traženje klastera na pojedinim lokacijama, kao što su klubovi i bolnice, kako bi locirali zarazu prije nego što ona izmakne kontroli.

Da se dobro pripremi za epidemiju, Japanu je pomoglo i usidrenje kruzera “Dajmond princes” u februaru, gdje se zarazilo više stotina ljudi, što je pomoglo japanskim stručnjacima da vrlo rano dobiju vrijedne podatke o tome koliko brzo i lako se virus širi.

Kao još jedan faktor navodi se i razvijena svijest o zdravlju koja postoji kod japanskih građana, prenosi Index.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments