Građani Austrije danas izlaze na parlamentare izbore, raspisane nakon “afere Ibica” koja je oborila vladu Sebastijana Kurca. Uprkos skandalu i činjenici da je to druga vlada najmlađeg kancelara u istoriji te zemlje koja je pala za dvije godine, Kurc je glavni favorit za pobjedu, ali ostaje nepoznanica s kim će formirati vladu.

Sebastijan Kurc

Mladi kancelar je tražio prijevremene izbore nakon što je u maju ove godine objavljen snimak iz vile na Ibici na kojem se čuje kako bivši lider krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) i Kurcov manjinski koalicioni partner Hajnc Kristijan Štrahe pregovora sa navodno nećakom ruskog oligarha o ilegalnim milionskim donacijama.

Pitanje svih pitanja je sa kim će stranka bivšeg kancelara Narodna stranka, formirati postizbornu koaliciju. Koalicioni pregovori mogu potrajati mjesecima nakon izborne noći, a ovo su četiri najvjerovatnija scenarija.

Krajnje desničarski deža vu

Većina analitičara je saglasna da je najizvjesnije obnavljanje koalicije sa krajnje desnom FPO, koja se prema anketama kotira na oko 20 odsto.

Smijenjenog Štrahea je na čelu partije zamijenio inženjer vazduhoplovstva Norbert Hofer koji je otvoreno rekao da želi da sarađuje sa Kurcom.

Međutim, šanse da dvije stranke ponovo sarađuju najviše zavise od toga da li će Hofer insistirati na tome da njegov zamjenik Herbert Hikl dobije ministarsko mjesto.

Kurc je izričito naglasio da ne želi da više sarađuje sa Hiklom koji je kao ministar unutrašnjih poslova u prethodnoj vladi dobijao brojne kritike.

Velika koalicija

Druga opcija za Kurca mogla bi da bude saradnja sa ljevičarskim socijaldemokratama (SPO), koji trenutno stoje na rekordnom minimumu od oko 22 procenta.

Ovaj savez bi bio povratak istorijskoj normi, jer su Narodna stranka i SPO zajedno vladali 44 godine počevši od 1945.

Tirkizno, zeleno i ružičasto

Još jedan od često navođenih scenarija je taj da Kurc, koji je stranačku boju promijenio iz crne u tirkiznu, sarađuje sa manjim strankama, uključujući Zelene i liberale Neos, čija je boja ružičasta.

U jeku globalne zabrinutosti zbog klimatskih promjena Zeleni su doživjeli veliki skok popularnosti i sada stoje na 13 odsto.

Kombinatorika

Sam Kurc je više puta upozoravao da bi neke stranke mogle da ostvare bolji rezultat od očekivanog i same formiraju međusobne koalicije, ali to je prema posljednjim anketama malo vjerovatno.

Ako Narodna stranke ne uspije da formira koaliciju, mogla bi da se sastavi vlada manjina što bi nastavilo političku neizvjesnost i potencijalno dovelo do novih izbora

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments