Indija je juče uvela zabranu kretanja za svojih 1,3 milijardi stanovnika u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, dok se vlada bori da isporuči neophodnu robu i umiri građane, ali se indijska policija po svemu sudeći ne libi da primijeni silu kako bi disciplinovala građane.

Foto:Screenshot/Youtube/ The Straits Times

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi kako indijska policija primjenjuje nasilne mjere kako bi građane sklonila sa ulica i sprovela zabranu kretanja. Indija je, inače, nezvanično nazvana “najvećim karantinom na svijetu”.

Premijer Narendra Modi uveo je zabranu u trajanju od tri nedjelje, rekavši da je to jedini način da se izbjegne katastrofa i tako efektivno ugasio treću po veličini ekonomiju u Aziji, prenosi Rojters.

Mnoštvo ljudi preplavilo je prodavnice da bi se snabdjeli namirnicama i ljekovima u satima prije nego što je zabrana stupila na snagu, iako je Modi rekao da bi to trebalo da bude dostupno tokom cijelog perioda blokade.

Ostali, uključujući radnike, uputili su se kućama na selu iz gradova kao što su Delhi, mnogi čak pješice jer je javni prevoz takođe stao.

Ukupan broj oboljelih u Indiji iznosi 606, uključujući 10 smrtnih slučajeva, što djeluje malo u poređenju sa Kinom, Italijom i Španijom, ali zdravstveni zvaničnici upozoravaju da se druga najnaseljenija zemlja na svijetu suočava sa velikim talasom infekcija ako se ne preduzmu drastične mjere.

Do zabrane kretanja došlo je nakon što su dokazi pokazali da je virus, nakon prvog talasa u Delhiju, komercijalnom centru Mumbaja i drugim velikim gradovima, počeo da se širi i po manjim mjestima.

Komentari

avatar