I policija najavljuje proteste protiv Makrona: Spremaju se “plavi prsluci”

Francuska policija zaprijetila je protestima protiv Emanuela Makrona, ističući da će se “žutim prslucima” uskoro pridružiti “plavi prsluci”.

Francuska Vlada pokušala je da pridobije policiju, koja traži bolje uslove rada, ponudivši bonus od 300 eura policajcima koji su bili na dužnosti tokom nasilnih protesta koji su počeli prošlog meseca.

Ponuda Vlade uslijedila je dan nakon što su dva policijska sindikata najavila da će djelimično obustaviti rad u znak protesta zbog načina zapošljavanja i drugih budžetskih pitanja. Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner sastaće se sa predstavnicima policijskih sndikata.

Nije poznato da li će predloženi bonusi zadovoljiti policiju, piše “Dejli mejl”.

“Mi nismo na prodaju i ne možete nas kupiti. Sigurno je da taj bonus neće riješiti krizu”, rekao je predstavnik policijskog sindikata Iv Lefevr.

Prema podacima Vlade, bonus će dobiti 110.000 policajaca I vojnog osoblja I koštaće 33 miliona eura. Očekuje se da će parlament o tome raspravljati tokom debate o budžetu za 2019. godinu.

Umjesto bonusa, policijski sindikati traže isplatu više hiljada prekovremenih sati, koji su se nagomilali posljednjih nekoliko godina.

Oni su zaprijetili svojim protestima, odnosno “plavim prslucima” protiv Makrona, nakon pet nedjelja borbe sa demonstrantima.

izvor: N1

 

Komentari

avatar