Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

Homofobna hrišćanka, protiv abortusa i Islamskog nasilja: Ko je Đorđa Meloni?

Inače, iako Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena njene partije i pokušava da je predstavi kao mejnstrim političku grupaciju, te negoduje što se Braća Italije povezuju sa fašističkom prošlošću, činjenice su činjenice – nastavila je da prihvata stari fašistički slogan ''Bog, otadžbina i porodica''

“Ja sam Đorđa. Ja sam žena, ja sam majka, ja sam Italijanka, ja sam hrišćanka”- ovako je sebe, tokom govora na mintigu u Rimu 2019. godine, opisala Đorđa Meloni, liderka desničarske stranke Braća Italije (FDI), nasljednika neofašističke stranke Italijanski socijalni pokret formirane nakon završetka Drugog svjetskog rata, prenosi N1.

Nakon nepune tri godine od tog govora u Rimu, po svemu sudeći, Meloni će postati premijerka Italije (i to prva žena na toj poziciji), pošto je njena konzervativna koalicija pobijedila na jučerašnjim parlamentarnim izborima.

Preliminarni rezultati pokazali su da bi desni blok trebalo da ima ubjedljivu većinu u oba doma parlamenta, što je, kako ocjenjuje Rojters, potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji.

Nakon više od pola prebrojanih glasačkih listića stranka Braća Italije imaju 26 odsto glasova, što je veliko povećanje u odnosu na četiri odsto koliko su osvojili na prethodnim parlamentarnim izborima održanim 2018. godine.

Međutim, Liga Matea Salvinija, koji je glavni saveznik Đorđe Meloni toj u koaliciji desnog centra, osvojio je oko devet odsto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 posto prije četiri godine.

Forza Italija, čiji je lider bivši premijer Silvijo Berluskoniji, treća je članica te koalicije, a osvojila je oko osam odsto glasova.

– Moramo da zapamtimo da nismo na krajnjoj, već na početnoj tački. Od sjutra moramo dokazati svoju vrijednost – rekla je Meloni jutros svojim pristalicama.

Mediji prenose da je obećala da će kao premijerka nastaviti da podržava politiku Zapada prema Ukrajini i da neće eksperimentisati s fragilnim italijanskim finansijama.

Inače, iako Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena njene partije i pokušava da je predstavi kao mejnstrim političku grupaciju, te negoduje što se Braća Italije povezuju sa fašističkom prošlošću, činjenice su činjenice – nastavila je da prihvata stari fašistički slogan “Bog, otadžbina i porodica“.

Tvrdi da neće predstavljati opasnost za demokratiju ako postane premijerka, a u februaru 2020. branila Matea Salvinija koji je u jednom govoru okivio “žene koje abortiraju nebrojeno puta, čime se zauzimaju mjesta u bolnicama”.

U junu ove godine učestvovala na mitingu koji je organizovala španska desničarska stranka Voks.

Tada je izjavila da je “za univerzalne hrišćanske vrijednosti, a protiv islamističkog nasilja”.

Smatra da je materinstvo izloženo cenzuri i protiv je abortusa.

Dodala je da je “za bezbjedne granice, a protiv masovne imigracije”, te da je “za suverenitet naroda, protiv birokratije Brisela”.

Njeni stavovi protiv LGBT zajednice su odavno poznati.

Kaže da je protiv LGBT lobija i ideologije roda, te da je za “prirodnu porodicu i kulturu života“.

Koliko je Meloni homofobična vidi se iz intervjua za jednu italijansku televiziju u kojem je naglasila da ne bi voljela da ima dijete koje je gej.

Svojevremeno je ponosno predstavila Kaja Đulija Čezarea Musolinija, praunuka diktatora Musolinija, kao jednog od svojih kandidata za Evropski parlament.

U tom smislu, smatra da je diktator Musolini „višeslojna osoba“, podsjeća Dojče vele, te da je za vrijeme njegove vlasti bilo je i dobrih stvari.

Kada se u sjedištu stranke obraća novinarima, dodaje Dojče vele, iza nje je fašistički simbol, logo njene stranke – stilizovani plamen u bojama Italije, a ta vječna vatra u prenesenom smislu gori i na Musolinijevom grobu.

Španska novinarka Alba Sidera, koja godinama prati zbivanja na italijanskoj desnici, smatra da se Meloni nije pojavila ni iz čega.

– Ona se godinama sprema da postane premijerka – navodi Sidera.

Đorđa Meloni rođena je 15. januara 1977 u Rimu.

Otac, poreski savjetnik, napustio je porodicu kada je ona imala 11 godina.

On je porijeklom sa Sardinije, a majka sa Sicilije.

Meloni je već sa 15 godina pristupila je “Omladinskom frontu” neofašističke partije MSI.

Postoje kontroverze oko njenog obrazovanja. Naime, 1996. stekla je diplomu srednje škole na Institutu Amerigo Vespuči, i to iz jezika.

Međutim, ispostavilo se da ta škola nije srednja škola stranih jezika, tako da je nejasno koju diplomi Meloni ima, ako je uopšte i ima.

Te 1996. godine postala je nacionalna liderka Studentske akcije, studentskog pokreta nacionalno-konzervativne Nacionalne alijanse (AN), nasljednice MSI, da bi 2004. bila izabrana za prvu ženu predsjednicu “Omladinske akcije”, omladinskog krila AN-a.

Tokom ovih godina, Meloni je radila kao dadilja, konobarica u klubu Pajper, jednom od najpoznatijih noćnih klubova u Rimu.

Nakon toga je najprije ušla u italijanski parlament, da bi 2008. godine postala najmlađa ministarka u istoriji Italije.

Bila je na čelu Ministarstvo za omladinu u vladi Silvija Berluskonija.

Jedna je od osnivačica stranke Braća Italije 2012. godine, a na njenom čelu je od 2014, piše N1.

Od 2020. je i predsjedavajuća grupacije sličnih partija u Evropskom parlamentu ECR – Savez konzervativaca i reformista u Evropi.

Po pisanju medija, Meloni je ljubiteljka fantazije, posebno Tolkinovog “Gospodara prstenova”.

Kao omladinska aktivistkinja Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), pohađala je „Hobit kamp“ i pjevala zajedno sa ekstremističkim folk bendom „Compagnia dell’Anello“ (nazvanom po Družini prstena).

Udata je za televizijskog novinara Andreu Đambruna, koji radi za TV kanal Silvija Berluskonija. Imaju ćerku Ginevru.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Djako pionito
26.09.2022-20:53 20:53

Cuo sam od prijatelja iz italije,kojinje znaju,da je navodno bila nocna dama,placa i sada tinejdzere da psavaju sa njom i to iskljucivo imigrantima,protiv kojih je.Nsvodno yvrde da je ostavio neki avganistanac od 16 godina i obrusila se na sve imidrante.zinace mi6 i cija je kso i orbans vucica,covica,dodika i mandica. Registrovals ksonruske dpijune.Tako pricaju