Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Gdje su nestali ljudi iz ruskih logora smrti?

Jevgenij Prigožin često helikopterom leti u udaljene zatvore kako bi obučavao zatvorenike. Regruteri nemaju nikakvih problema s izvlačenjem ubica

Plaćenička grupa Wagner, usko povezana s Kremljem, možda je obučavala čak 23.000 zatvorenika i poslala ih da se bore u Ukrajini kako bi podržali rusku invaziju, piše The Telegraph.

Analiza Mediazone, ruske web stranice koja radi u egzilu, pokazala je trenutni nagli pad od 6,5 posto muške populacije u ruskim zatvorima u poređenju sa avgustom, kad je zloglasni Wagner počeo obučavati zatvorenike.

– Istorijski podaci o broju osuđenika u zatvorima pokazuju da se taj broj nikad nije tako naglo smanjio, čak ni za vrijeme amnestije – ističe Mediazona. U ruskim zatvorima i dalje se nalazi oko 325.000 muškaraca.

Prema ranijim izvještajima, hiljade zatvorenika prijavile su se za borbu unutar Wagnerovih jedinica u Ukrajini, ali ovo je prva mjerodavna procjena razmjera grupe plaćenika za obučavanje zatvorenika.

Ruskim osuđenicima obećana su pomilovanja u zamjenu za prijavu za šestomjesečni boravak na ratištima u Ukrajini.

– Proces obučavanja je brz, a šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, često helikopterom leti u udaljene zatvore kako bi održao ohrabrujući govor za osuđenike. Obučeni nisu imali problema s izvlačenjem ubica iz zatvora kako bi ojačali ruske snage u Ukrajini – prenosi The Telegraph.

Zatvorenici se prvo šalju u kampove za obuku koja obično traje nekoliko nedelja, a nakon toga kreću u ratnu zonu u istočni Donbas u Ukrajini.

– Ako pokušaju pobjeći ili samo pomisle na predaju, biće ubijeni – upozorava ih Wagner.

Kremlj je isprva poricao postojanje plaćeničke grupe, iako su njeni članovi već raspoređeni na Bliskom istoku i u Africi. No Wagner sad otvoreno obučava nove članove u Rusiji, o njemu se govori kao o vitalnoj pomoćnoj snazi ruske vojske, a nedavno je otvorio i veliku novu kancelariju i poslovni centar izvan Sankt Peterburga. Prigožin je takođe nadogradio Wagnerove centre za obuku u regijama Belgorod i Kursk u Rusiji, koje graniče s Ukrajinom.

Roman Starovojt, guverner regije Kursk, u subotu je dao svoj blagoslov Wagneru kad je na svom Telegram kanalu objavio podatke o tome kako se muškarci u regiji mogu pridružiti lokalnim grupama milicije koje obučava ta plaćenička grupa.

– Prve grupe narodne milicije iz regije Kursk Wagner je već obučavao – napisao je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve