Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Francuska i Njemačka podržavaće Ukrajinu dok god bude potrebno

Emmanuel Macron, koji se za govornicom pojavio nakon bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, ponovno je potvrdio kako postoji ''nepokolebljiva podrška'' dviju zemalja ukrajinskom narodu ''na svim poljima''.

Francuska i Njemačka podržavaće Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije “nepokolebljivo i sve dok bude potrebno”, obećali su u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Nastavićemo Ukrajini pružati svu potrebnu potporu, koliko god dugo bude trebalo. Zajedno, kao Evropljani, da bismo obranili evropski mirovni projekt”, rekao je Scholz na svečanosti na Sorboni povodom 60. godišnjice sporazuma o izmirenju između Njemačke i Francuske.

Emmanuel Macron, koji se za govornicom pojavio nakon bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, ponovno je potvrdio kako postoji “nepokolebljiva podrška” dviju zemalja ukrajinskom narodu “na svim poljima”.

“Nakon 24. februara naša unija nije se međusobno dijelila niti je izbjegavala svoje odgovornosti”, rekao je Macron.

Cilj svečanosti na Sorboni je ukazati na ponovno otkriveno jedinstvo između dviju zemalja čiji su odnosi posljednjih mjeseci oslabjeli zbog posljedica rata u Ukrajini.

“Budućnost, baš kao i prošlost, zavisi od saradnje naših dviju zemalja, koja je poput lokomotive ujedinjene Evrope”, rekla je Merkel.

Datum sastanka je vrlo simboličan: 60 godina nakon što su Šarl de Gol i Konrad Adenauer potpisali Elizejski sporazum, “temeljni akt pomirenja dviju zemalja koje su bile najžešći neprijatelji, ali su odlučile da budu najbliskiji saveznici”, rekao je Macron.

Dvije susjedne države počinju novu fazu iako postoji izvjestan stepen nerazumijevanja otkako je Olaf Scholz naslijedio dugogodišnju kanclearku Angelu Merkel krajem 2021.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve