Recesija koja je posljedica virusa korone postaje sve dublja, prijeti čak i raspad eurozone, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni u intervjuu “Veltu”.

foto Gettyimages

Đentiloni je naglasio da ekonomije Italije, Francuske i Španije padaju za 10 do 11 odsto, a Danske, Poljske, Švedske ili Njemačke, za 4 do 6 odsto.

“Posljednji ekonomski podaci upozoravaju: recesija je dublja, nego što se očekivalo, ekonomski razvoj država u evrozoni postaje neravnomjerniji, nego što je prognozirano u proljeće. To o čemu smo uvijek upozoravali se potvrđuje: recesija zbog Kovid-19 prijeti raspadu evrozone”, rekao je evropski komesar.

Prema njegovim riječima, države EU treba u najkraćem roku da dogovore plan obnove ekonomije radi jačanja povjerenja u nacionalnu ekonomiju.

Ranije je Evropska komisija predstavila predlog osnivanja fonda za spasavanje EU u visini od 750 milijardi eura. Kako je planirano, države-članice Unije će dobiti pomoć u vidu grantova (do 500 milijardi eura). Ovaj predlog će Evrokomisija podnijeti državama članicama EU i Evropskom parlamentu. On se može i mijenjati, prenosi Sputnjik.

Svjetska zdravstvena organizacija je u martu objavila pandemiju virusa korone. Prema posljednjim podacima SZO, u svijetu je otkriveno više od 12,1 milion slučajeva, dok je više od 551 hiljadu ljudi preminulo.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve