Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

EU cilja ruske moćnike: I Deripaska se našao na crnoj listi

Deripaska, ruski milijarder koji je kontrolisao najvećeg ruskog proizvođača aluminijuma Rusal, uključen je u nacrt liste za novi paket sankcija zbog njegovih veza sa određenim brojem kompanija za proizvodnju oružja za koje EU tvrdi da su isporučivale oružje korišćeno u invaziji u Ukrajini

EU je spremna da na svoju listu sankcija koje uvodi Rusiji doda još nekoliko ruskih moćnika i kompanija.

Među sankcionisama će biti Herman Gref, šef najveće ruske banke i bivši ministar, kao i oligarh Oleg Deripaska.

Deripaska, ruski milijarder koji je kontrolisao najvećeg ruskog proizvođača aluminijuma Rusal, uključen je u nacrt liste za novi paket sankcija zbog njegovih veza sa određenim brojem kompanija za proizvodnju oružja za koje EU tvrdi da su isporučivale oružje korišćeno u invaziji u Ukrajini.

Takođe će se na crnoj listi EU naći i Aleksandar Šulgin, šef ruske platforme za e-trgovinu Ozon, Boris Rotenberg jedan od najbiližih poslovnih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina i Said Kerimov, koji kontroliše najveći rusku firmu za rudarenje zlata Polius, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Fajnenešel tajms imao uvid.

Opravdanje EU za targedinje Grefa i Šulgina jeste njihovo prisustvo na televizijskom sastanku sa Putinom u Kremlju na dan kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Na novoj listi pojedinaca koji su se našli na meti sankcija je i Vladimir Bogdanov, generalni direktor Surgutneftagasa, trećeg po veličini ruskog prizvođača nafte koji čini oko 10 dosto prozvodnje sirove nafte u zemlji.

Podsjećamo, svjetski mediji su već pisali da bi na listi sankcionisanih mogle da se nađu i ćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina iz njegovog prvog braka.

Ako to odobre zemlje članice EU, oni koji su sankcionisani biće podvrgnuti zamrzavanju imovine i zabrani putovanja od strane EU bloka. Lista nije konačna i još uvijek bi mogla da se promijeni prije stupanja na snagu.

EU, SAD i Velika Britanija su obećale da će povećati pritisak na Putinov režim kao odgovor na široko rasprostranjene optužbe o zvjerstvima i tvrdnjama o ratnim zločinima koje su ruske trupe navodno počinile u Buči u predgrađu Kijeva.

Ove sankcije su dio predloženog petog paketa mjera EU protiv Moskve, uključujući nova ekonomska ograničenja koja je Evropska komicjia objavila u utorak, a koja su usmjerena na uvoz ruskog uglja i proširena ograničenja na bankarski sektor zemlje.

Očekuje se da će posljednja rudna mjera EU uključiti i zabranu izvoza u vrijednosti od 10 milijardi eura u oblastima kao što su računarske tehnologije, ali i zabrane u vrijednosti od 5,5 milijardi evra, za proizvode kao što su drvo, cement, morska hrana i alkoholna pića.

IzvorNova S

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve